cash

Door het recente gevecht tussen Apple, Ierland en de Europese Unie is duidelijk geworden dat heel wat Amerikaanse bedrijven hun weg zoeken naar belastinggunstige landen. Op deze manier proberen de Amerikaanse bedrijven in hun eigen land belasting te vermijden. En dat deze trend erg leeft onder de Amerikaanse bedrijven, is ons recent behoorlijk duidelijk geworden.

Andrew Hunter, econoom bij Capital Economics, laat weten dat heel wat grote Amerikaanse bedrijven de afgelopen jaren steeds meer geld hebben gestald op buitenlandse bankrekeningen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het totale cash van Amerikaanse bedrijven, gestald in buitenlandse landen, in 2015 op een totaal bedrag van 2,5 biljoen dollar is uitgekomen.

Amerikaanse bedrijven ontvluchten hun thuisland

kapitaal-us

Op de bovenstaande staafgrafiek is te zien hoe hard die kapitaalvlucht de afgelopen jaren is toegenomen. In ongeveer zes jaar tijd is het totale Amerikaanse vermogen in het buitenland zelfs verdubbeld. Op de rechter grafiek is te zien dat Microsoft, General Electric en Apple op dit moment de lijst aanvoeren. Hunter laat weten dat de Amerikaanse economie een enorme ‘boost’ zou kunnen ondervinden op het moment dat dit kapitaal terugstroomt naar het thuisland. In de praktijk is dit verhaal echter behoorlijk lastig en omvangrijk.