In tijden van crisis gaan beleggers op zoek naar veilige havens om hun kapitaal te beschermen. De veilige haven bij uitstek is goud, maar ook valuta zijn een gewilde activa in crisisperiodes. Volgens Morgan Stanley blijft de Amerikaanse dollar de beste “safe-haven” valuta voor dit jaar.

De Japanse yen de Zwitserse frank blijven ook relatief veilige valuta om in te beleggen. De Amerikaanse dollar blijft echter de nummer 1 voor Morgan Stanley. De analisten blijven positief ondanks het feit dat de dollar, op dinsdag, haar laagste punt in 27 maanden had bereikt.

De analisten verklaarden in een onderzoeksnota:

We verwachten dat de Amerikaanse dollar de beste “safe-haven” valuta zal zijn door de lage rentetarieven in de Verenigde Staten. Hierdoor is het een interessante financieringsvaluta voor bijvoorbeeld carry trades.

Een carry trade is een investeringsconstructie op de valutamarkt waarbij er geld geleend wordt in een land met lage intresten en dit vervolgens geïnvesteerd wordt in een land met een hogere interesten. Een verzwakte valuta staat hierbij centraal omdat dit betekent dat beleggers in verhouding minder moeten terugbetalen.

Verschuivende dynamiek voor franc en yen

Hoewel de Japanse yen en de Zwitserse franc relatief veilige toevluchtsoorden blijven, verschuift de dynamiek volgens de analisten van Morgan Stanley.

De yen wordt traditioneel gezien als een laagrentende valuta omdat de Bank of Japan historisch gezien een van de laagste rentetarieven van de ontwikkelde landen heeft. Haar beleidsrente op korte termijn is nog steeds negatief. De overheid probeert een beleid te handhaven die de yen verzwakt houdt, wat een goede zaak is voor de export van het land.

De mate van appreciatie voor de Zwitserse franc wordt dan weer beperkt door interventies van de Zwitserse Nationale Bank. De centrale bank doet grootschalige interventies om de waardering van de franc te beperken.

Bron: CNBC

Foto: iStock