Eind vorig jaar steeg de Amerikaanse dollar nog naar het hoogste niveau in 13 jaar. Maar daar blijft in 2017 nog maar weinig van over. De US Dollar Index daalde onder de grens van 100 punten en de opwaartse trend lijkt helemaal gebroken. De greenback kent in januari zijn slechtste start in 30 jaar.
Uiteraard doen de uitspraken van president Donald Trump de munt geen goed, maar Trump is slechts gedeeltelijk schuldig aan deze daling. De US Dollar Index daalde 2,6% in januari, de slechtste januarimaand sinds 1987. In februari daalt de munt nog verder en is bijna alle winst sinds de verkiezingsoverwinning verdwenen.
In eerste instantie zagen beleggers het nog helemaal zitten met de nieuwe president en steeg de Amerikaanse dollar naar het hoogste niveau in 13 jaar.
Maar de laatste tijd begint Trump en zijn team de dollar naar beneden te praten, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Eerst was het China die al jaren zijn munt manipuleert en eerder deze week was Duitsland de gebeten hond:
“Germany continues to exploit other countries in the EU as well as the U.S. with an ‘implicit Deutsche Mark’ that is grossly undervalued”, zei Peter Navaro, voorzitter van Trump’s National Trade Council.
Tijdens een meeting met CEO’s uit de farmaceutische sector herhaalde Trump ook nog eens dat deze bedrijven niet competitief kunnen zijn omdat de Chinese munt ‘te sterk is’. “It’s killing us,” zei Trump.
Ironisch gezien is het ‘naar beneden praten’ van een munt ook een soort van manipulatie.
Trump en zijn team zijn niet alleen verantwoordelijk
Toch kan men niet alle schuld in de schoenen schuiven van de nieuwe president. De Amerikaanse dollar koelt ook af omdat beleggers ineens beseffen dat de economische transitie er toch niet zo snel zal komen als eerst verwacht.
Indien Trump aanstuurt op een echte handelsoorlog, zal dat ook niet in het voordeel spelen van de wereldreservemunt. En ten slotte waren er ook nog woorden van Federal Reserve leden die laten uitschijnen dat ze toch niet zo gehaast zijn om nieuwe renteverhogingen door te voeren dan eerst werd aangenomen.
Een dalende Amerikaanse dollar speelt alvast in de kaarten van multinationals als Nike en Apple … en grondstoffen of edelmetalen zoals goud en zilver.
Bron: CNN Money