(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen maandag rond het middaguur op een hogere opening van Wall street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

Daarmee houden de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend vast, nadat de S&P 500 en de Nasdaq vrijdag de handelsweek afsloten op recordniveaus, en beleggers anticiperen op een aanhoudend ruim monetair en fiscaal beleid. Hoopgevende signalen over een coronavirusvaccin en afnemende handelsspanningen tussen de VS en China ondersteunen het sentiment tevens.

Dat het monetaire beleid verruimend blijft werd vorige week extra benadrukt in de nieuwe beleidsstrategie van de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell kondigde donderdag tijdens de jaarlijkse Jackson Hole-bijeenkomst aan dat de Amerikaanse centrale bank zijn beleid van preventief verhogen van de rente om de inflatie tegen te gaan opgeeft.

“Ze [de centrale bank] hebben bevestigd dat de rente voor langere tijd en voor zover het oog reikt lager blijft”, zei analist Richard Dunbar van Aberdeen Standard Investments. “Naast de bevestiging van goedkoop geld en goedkope discontotarieven, hebben we net een cijferseizoen achter de rug dat een stuk beter was dan werd gevreesd”, voegde hij toe.

Goldman Sachs verwacht dat het nieuwe beleid van de Fed om een gemiddelde inflatie van 2 procent na te streven de aanhoudende depreciatie van de dollar zal versterken. De inflatie bedroeg het afgelopen decennium gemiddeld slechts 1,5 procent en de hoge werkloosheid zou de prijsdruk op korte termijn relatief laag moeten houden”, zei de Amerikaanse bank. “Daarom, tenzij de economie veel sneller herstelt dan verwacht, verplicht de Fed zich met dit nieuwe beleid effectief tot een zeer lange periode van beleidsrente van bijna nul”, zei Goldman Sachs.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1920. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1897 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1903 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Apple en Tesla kunnen maandag rekenen op de aandacht van beleggers. De aandelen van de twee bedrijven worden vanaf vandaag op hun nieuwe koers verhandeld, na eerder aangekondigde aandelensplitsingen. Apple kondigde een 4 voor 1 aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken. Elk bestaand aandeel Tesla wordt gesplitst in 5 nieuwe aandelen. Tesla steeg voorbeurs 3,2 procent, terwijl Apple 1,4 procent won.

Berkshire Hathaway steeg voorbeurs 0,4 procent, nadat het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett meldde belangen te hebben genomen van iets meer dan 5 procent in vijf grote Japanse investeringsmaatschappijen, die groot in energie hebben belegd.

De overnamegesprekken over de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van de app TikTok zouden mogelijk verder kunnen worden bemoeilijkt, nadat Beijing nieuwe beperkingen aankondigde op de export van kunstmatige intelligentietechnologieën. Vrijdag werd bekend dat WalMart en Microsoft hun krachten hebben gebundeld in de overnamestrijd rond de app. Twitter bracht eerder al een informeel bod uit. Een tweede consortium onder leiding van Oracle is ook nog in de running.

Zoom komt maandag nabeurs met zijn resultaten over het tweede kwartaal.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 3.508,01 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 28.653,87 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 11.695,63 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties