(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen dinsdag richting een hogere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,5 procent in het groen en ook de futures op de Dow Jones index en Nasdaq gaven ook een 0,5 tot 1,0 procent hogere openingsindicatie af. Daarmee lijkt Wall Street de opwaartse trend van vrijdag voort te zetten en kan de Dow Jones boven de 26.000 punten koersen. Maandag hield Wall Street de deuren gesloten vanwege Martin Luther King Day.

“Handelaren zullen vandaag weer aan het werk gaan na een lange weekendonderbreking. Ze zullen naar verwachting het momentum weer oppakken waar ze dat vorige week achter lieten, omdat er deze week geen belangrijke economische rapportages zijn”, meldde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets dinsdag.

“Vanmiddag komt in de Verenigde Staten Citigroup met kwartaalcijfers naar buiten. Het is de derde bank in het kwartaal cijferseizoen, nadat vrijdag Wells Fargo en JPMorgan Chase al de verwachtingen hadden overtroffen”, zei marktanalitst Ron van der Does van IG dinsdag. “Analisten gaan uit van een winst per aandeel  van 1,19 dollar bij een omzet van 17,2 miljard dollar. Citigroup’s CFO Gerspach liet in december al weten een afschrijving te moeten maken van 20 miljard dollar op uitgestelde belastingen als het belastingplan doorgevoerd zou worden”, voegde hij toe.

De Amerikaanse macro-economische agenda bevat voor dinsdagmiddag de Empire State Manufacturing Index. Voor woensdag staan de wekelijkse hypotheekaanvragen, de industriële productie in december en de NAHB vertrouwensindex van huizenbouwers in januari op de rol.

In Europa bleek dat de Duitse en Britse inflatie in december licht zijn gedaald, terwijl de Italiaanse consumentenprijzen juist net zo hard zijn gestegen als de maand ervoor.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 64,20 dollar, terwijl een maart-future Brent liefst 0,9 procent goedkoper werd op 69,64 dollar. 

De euro daalde dinsdag licht ten opzichte van de dollar en lijkt daarmee zijn rally ten opzichte van de greenback te hebben gestaakt. “Het zijn vooral de tegenvallende inflatiecijfers uit Duitsland die dat veroorzaken”, lichtte valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij toe. De Duitse inflatie van 1,7 procent in december op jaarbasis was gelijk aan een voorlopig cijfer, maar in november steeg het consumentenprijspeil nog met 1,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2229. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2265 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,2263 op de borden.

Bedrijfsnieuws

UnitedHealth Group zag in 2017 de omzet met 8,8 procent stijgen van 184,8 miljard naar 201,2 miljard dollar, terwijl het operationeel resultaat 18 procent steeg tot ruim 15,2 miljard dollar. De nettowinst steeg van 7,3 miljard naar 8,5 miljard dollar, mede dankzij belastingmeevallers. Dit maakte het Amerikaanse gezondheidszorg- en verzekeringsconcern dinsdag bekend. De zorgtak UnitedHealthcare bedient meer dan 50 miljoen Amerikanen. In de handel voorbeurs noteerde het aandeel dinsdag 1,7 procent hoger.

BP heeft een voorziening getroffen van 1,7 miljard dollar voor claims die zijn voortgekomen uit de ramp met olieboorplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico in april 2010, meldde het oliebedrijf dinsdag. De voorziening zal worden opgenomen in de cijfers over het vierde kwartaal. De oliereus hoopt daarmee alle nog lopende juridische zaken omtrent de olieramp te kunnen afronden. BP verwacht in het lopende jaar nog circa drie miljard dollar kwijt te zijn aan kosten gerelateerd aan de ramp. In het derde kwartaal werd nog uitgegaan van een bedrag van 2 miljard dollar. 

Later vandaag komt Citigroup met zijn rapportage over het vierde kwartaal. Woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs, Charles Schwab en Alcoa met kwartaalcijfers.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index won 0,7 procent op 2.786,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent tot 25.803,19 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 0,7 procent in het groen op 7.261,06 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.