(ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen zijn maandag met winst gesloten. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,1 procent hoger tot 2.878,47 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 25.898,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,3 procent hoger op 7.853,74 punten.
 

Daarmee lijken de Amerikaanse beurzen te herstellen van de forse verliezen van vrijdag, nadat Beijing vrijdag extra importheffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van 75 miljard dollar aankondigde. De extra heffingen zullen in twee stappen worden doorgevoerd, per 1 september en vanaf 15 december. Trump dreigde daarop de heffingen op Chinese importgoederen verder te verhogen.

Maandag sloegen de twee kemphanen echter een verzoenende toon aan. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag “zeer serieus” met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee “zeer goede telefoontjes” uit het Chinese kamp heeft ontvangen. 

“China belde gisteravond onze tophandelaren en zei: laten we terugkeren naar de [onderhandelings]tafel”, zei Trump “Ik heb daar veel respect voor”, voegde Trump toe.

Hoewel het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei niet op de hoogte te zijn van dergelijke telefoontjes, zei Beijing maandag wel met de VS te willen blijven praten over een nieuw handelsakkoord. Beijing waarschuwde dat een ontkoppeling van de Verenigde Staten en China tot chaos op de markt zal leiden.

Tijdens de persconferentie na de G7 in Frankrijk gaf Trump aan dat hij denkt dat China erg graag een deal wil maken.

“Hoe het nu precies zit met de telefoontjes is niet duidelijk maar het lijkt er wel op dat Trump bezorgd is geraakt na de steile daling op de aandelenmarkten”, aldus senior analist Edward Moya van Oanda.

“De grote escalatie door Trump in de handelsoorlog is een riskante zet, willekeurig en te snel, één die de Amerikaanse consument pijn zal doen en de Amerikaanse economie mogelijk dichterbij een recessie zal brengen rond de verkiezingen van 2020”, stelt Moya.

Ook econoom Chetan Ahya van Morgan Stanley sluit een recessie niet uit. “Als de VS de importheffingen op alle Chinese goederen verhoogt tot 25% en China hierop met vergelijkbare maatregelen komt die 4 tot 6 maanden van kracht blijven, dan zijn wij van mening dat de wereldeconomie binnen 6-9 maanden in een recessie zal belanden”, aldus Chetan Ahya.

Op macro-economisch vlak werd maandag voorbeurs bekend dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in juli harder dan verwacht zijn gestegen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 2,1 procent, terwijl gerekend werd op een stijging van maar 1,1 procent.

De Chicago Fed National Activity Index is daarentegen in juli gedaald, wat wijst op een verzwakking van de Amerikaanse economie. De index daalde van 0,03 positief in juni naar 0,36 negatief in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1097. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1120 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1144 op de borden. 

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,53 dollar lager, of 1 procent, op 53,64 dollar.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems steeg 1,1 procent, nadat het concern de overname van CloudCherry aankondigde.

Amgen neemt voor 13,4 miljard dollar in contanten Celgene’s psoriasis-behandeling over. De aandelen van Amgen en Celgene werden beide 3,2 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties