productiesector

De toespraken van Donald Trump hebben heel wat los weten te maken binnen het bedrijfsleven. Zo zijn de meeste waarnemers positief gestemd over de toekomst. Met name de beoogde belastingverlaging weet voor enthousiasme te zorgen. De recent verschenen cijfers over de Amerikaanse productiesector onderschrijven deze gedachte.

ism-productiesector-vs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de Amerikaanse productiesector in de lift zit. De verschenen macrocijfers maken duidelijk dat de productiesector in januari is uitgekomen op een stand van 56%. Elke notering boven de 50% impliceert groei.

In december hadden we nog te maken met een stand van 54,5%. Deze stijging is alweer de vijfde stijging op rij. Daarnaast noteert deze index op dit moment op de hoogste stand sinds het jaar 2014.

Amerikaanse productiesector weet te profiteren van Trump

Volgens Stephen Stanley, hoofd-econoom bij Amherst Pierpont Securities, heeft de productiesector er een tijd lang niet zo gezond uitgezien. We mogen dus wel stellen dat Trump vooralsnog een positieve invloed heeft op deze sector. Ook de nieuwe orders wisten de afgelopen maand met 60% te stijgen; de hoogste stand in 2 jaar tijd.