De dominantie van grote Amerikaanse technologieaandelen, in de afgelopen jaren, heeft de sector voorbij een nieuwe mijlpaal gebracht. Volgens een onderzoek van Bank of America Global Research zijn deze aandelen nu meer waard dan de volledige Europese aandelenmarkten.

Het onderzoek stelt dat de marktkapitalisatie van de Amerikaanse technologiesector $9,1 triljoen bedraagt. De marktkapitalisatie van de Europese aandelenmarkten, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, bedraagt nu $8,9 triljoen.

Als referentie zei BOFA dat Europese markt in 2007 vier keer groter was dan de Amerikaanse technologieaandelen.

Tech domineert

Het verder uitlopen van de technologieaandelen komt doordat de Amerikaanse markt steeds meer gericht is op de mega-cap technologieaandelen. Volgens sommige strategen is dit een zorgwekkende trend.

De vijf grootste technologieaandelen – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook – waren in januari goed voor 17,5% van de S&P 500 index. Door de rotatie naar technologieaandelen omwille van de Covid-19 pandemie, is dit aantal ruim boven de 20% gekomen.

De prestaties van Amazon zijn misschien nog wel het indrukwekkendste. Het bedrijf is sinds de jaren negentig van vorige eeuw uitgegroeid tot de dominantste speler op het gebied van e-commerce. De aandelenkoers noteert ongeveer 20 keer hoger dan in 2010.

De inhaalbeweging van technologieaandelen ten opzichte van Europa komt ook tot uiting in de algemene prestaties van de Amerikaanse en Europese markten.

Sinds 2010 is de S&P 500 met bijna 200% gestegen. Ter vergelijking: de Euro Stoxx 50 en de FTSE 100 van het Verenigd Koninkrijk zijn in diezelfde periode met respectievelijk 13,4% en 11% gestegen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties