(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lager slot, na nieuws over voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn. De Dow Jones index daalde circa een half uur voor de slotzoemer 0,3 procent tot 24.189,27 punten, de S&P 500 verloor 0,4 procent tot 2.637,66 punten en de Nasdaq daalde 0,6 procent tot 6.834,68 punten. 

De Amerikaanse beurzen gaven halverwege de handelsdag flink aan terrein prijs, nadat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn volgens ABC News bereid zou zijn te getuigen tegen president Donald Trump in de Russische kwestie. “Daarmee duiken de oude praatjes uit de zomer over het afzetten van president Trump opnieuw op”, aldus analist David Madden van CMC Markets. 

“Dit is gigantisch nieuws uit een boek dat even gesloten leek, maar nu weer volledig onder de aandacht is”, aldus analist James Hughes van Axitrader. Volgens Hughes is nu de vraag hoeveel schade dit kan veroorzaken voor Trump en wat Flynn daadwerkelijk onder ede zal zeggen. 

“Het nieuws komt net nu Trump vooruitgang aan het boeken is met zijn belastingplannen en dit nieuws kan niet alleen de president schaden, maar kan ook de toekomst van het belastingplan op het spel zetten”, aldus de marktanalist. De Amerikaanse Senaat stelde een voorgenomen stemming over het belastinghervormingsplan van Donald Trump overigens op het laatste moment uit om er nog een laatste hand aan te leggen. 

Wall Street maakte aanvankelijk een flinke koersval na bekendmaking van het nieuws en ook de dollar kwam in een vrije val. Later op de handelsdag leek de paniek ietwat overgewaaid en konden de Amerikaanse beurzen een deel van de verliezen wegpoetsen. 

Toch blijven er volgens Hughes veel onbeantwoorde vragen. “Dit wordt een moeilijk weekend voor president Trump.”

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november minder hard is gegroeid dan in de voorgaande maand, zo bleek uit cijfers van zowel Markit Economics als het Institute for Supply Management. In de eurozone steeg de bedrijvigheid in de industrie juist in een hoger tempo. Verder bleken de Amerikaanse bouwuitgaven in oktober harder te zijn gestegen dan verwacht. De bouwuitgaven namen met 1,4 procent toe op maandbasis. De markt ging uit van van een stijging van 0,5 procent. Op jaarbasis stegen de uitgaven met 2,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1894. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1903 op de borden. 

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,96 dollar hoger, of 1,7 procent, op 58,36 dollar, nadat OPEC landen en andere grote olieproducenten op donderdag een akkoord bereikten over een verlenging van het productieakkoord. Op weekbasis gaven de olieprijzen evenwel circa een procent aan waarde prijs, door zorgen over een mogelijke toename van de Amerikaanse productie. Afgelopen week markeerde het eerste weekverlies in bijna twee maanden.

Bedrijfsnieuws

Zwaargewichten uit de techsector stonden vrijdag onder druk. Apple noteerde 0,6 procent lager, terwijl Netflix 0,4 procent verloor en de moedermaatschappij van Google, Alphabet, 1,3 procent lager noteerde.

Blue Apron noteerde 5,7 procent hoger. De maaltijdbezorger benoemde donderdag CFO Brad Dickerson als nieuwe CEO, nadat mede-oprichter Matthew Salzberg aan de kant werd gezet.

Zakenzender CNBC meldde donderdag dat Amazon.com verkennende gesprekken voert met producenten van generieke medicijnen, waaronder Mylan en de Novartis-divisie Sandoz, en mogelijk de farmaceutische markt wil betreden. Mylan steeg 4,8 procent. Amazon.com noteerde juist 1,3 procent lager. Novartis, dat tevens een notering heeft in New York, koerste 0,2 procent hoger.

Macy’s noteerde 0,8 procent hoger. De Amerikaanse warenhuisketen meldde 7.000 extra seizoenswerkers aan te nemen om de drukte in het kerstseizoen het hoofd te kunnen bieden. 

Ford deed in november goede zaken, zo bleek uit de autoverkopen van de Amerikaanse autobouwer. Ford wist de verkopen op te voeren met 6,7 procent tot 210.771 voertuigen. Bij General Motors daalden de verkopen op jaarbasis juist met 2,9 procent tot een totaal van 245.387 auto’s. Vooral de vraag naar Cadillac’s daalde aanzienlijk, met wel 12,8 procent. Bij Fiat Chrysler daalden de verkopen zelfs met 4 procent tot 154.919 stuks. Het aandeel Ford steeg 0,4 procent, terwijl General Motors 0,7 procent prijsgaf en Fiat Chrysler 0,3 procent daalde.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.