De Amsterdamse beurs is de week met lage volumes op winst gestart, waarmee de aandelenmarkten de nieuwste geopolitieke spanningen naast zich neerlegden.

De AEX noteerde 0,2 procent hoger op 448,32 punten, de Midkap steeg 0,8 procent op 622,01 punten en de Smallcap sloot 0,5 procent hoger op 767,49 punten.

“De volumes lagen zo ongeveer op de helft van wat normaal gesproken de handel is”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA. “Shell stond op 40 procent van de normale dagomzet. SBM Offshore stond daarentegen als uitzondering op 500 keer de normale daghandel”, zei Montfrooij. “Vorige week zagen we de lage handelsvolumes al aankomen, maar met de vakantieperiode van Noord-Nederland erbij, en bijzonder weinig nieuws, is het maandag echt ingezet.”

“Doordat Amerika goed bleef liggen, zag je de handel vanaf dat moment iets toenemen. En toen de indices opwaarts veerden, na even lager te hebben gestaan, kwam de AEX weer mee”, zei Montfrooij.

In de nacht van vrijdag op zaterdag braken in de steden Istanboel en Ankara gevechten uit nadat het leger had geprobeerd een coup te plegen op de zittende regering en president Recep Tayyip Erdogan. De poging om de Turkse regering omver te werpen draaide evenwel uit op een mislukking. “Bij een geslaagde coup zou de situatie op de financiële markten heel anders zijn geweest,” zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. 

De Turkse lira kwam vrijdag fors onder druk te staan door de onzekerheden die de politieke turbulentie rondom Ankara met zich meebracht, maar wist vervolgens weer grotendeels te herstellen. “Ten opzicht van de dollar vloog de lira na bekendmaking van het nieuws vrijdag stevig omlaag, maar nadat steeds duidelijker werd dat de coup niet slaagde, liep de munt weer op”, zei valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury. De dollar was maandag bij het slot weer gedaald ten opzichte van de lira naar het niveau voorafgaand aan de coup. 

Op macro-economisch vlak stond er maandag weinig richtinggevend nieuws op de agenda. Macro-economisch zijn de hoogtepunten deze week de Duitse ZEW index op dinsdag, dat inzicht geeft in de verwachten van financieel analisten voor de komende zes maanden. Vrijdag volgt bovendien het Duitse Ifo ondernemersvertrouwen over juli. 

Maandag verscheen al het vertrouwen onder huizenbouwers in de Verenigde Staten, dat nipt was afgenomen. “Dat zou kunnen betekenen dat een renteverhoging [door de Federal Reserve] weer iets verder weg is”, zei Montfrooij van TIE-INMAXXA.

Op donderdag staat daarnaast het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol. Nadat de Bank of England vorige week al, tegen de verwachting in, besloot om de rente ongemoeid te laten, voorziet econoom Bert Colijn van ING dat ook de ECB “haar kruit waarschijnlijk droog zal houden”. 

Voorzitter Mario Draghi zal donderdag tijdens de persconferentie naar verwachting van analisten wel ingaan op de situatie waarin de Italiaanse banken zich bevinden.

De euro werd maandag bij het slot van de Amsterdamse handel 0,4 procent hoger verhandeld op 1,1081. “Bij de euro en de dollar zie je weinig terugkomen van de geopolitieke spanningen terugkomen. Het lijkt met een sisser af te lopen. De tegenstanders houden zich koest”, zei Montfrooij. 

Een september-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,6 procent naar 45,91 dollar en een september-future op een vat Brent werd 1,5 procent goedkoper op 46,90 dollar.

Cijferseizoen van start

Deze week komt het cijferseizoen op gang. Dinsdag staan de halfjaarcijfers van AkzoNobel en TomTom op de rol, op woensdag gevolgd door ASML en Unibail-Rodamco. Donderdag krijgt de markt inzicht in de prestaties van Unilever, Sligro en Wereldhave in het afgelopen half jaar en vrijdag verantwoorden Accell Group en beursnieuweling Philips Lighting zich.

Montfrooij is met name benieuwd of AkzoNobel en TomTom enige inzage kunnen geven op de winstontwikkeling na de Brexit. In het referendum van 23 juni kozen Britten voor een vertrek uit de Europese Unie, en duidelijk moet nog worden wat voor impact dit gaat hebben op Europese concerns die blootgesteld staan aan het Verenigd Koninkrijk.

Daarbij had “TomTom een enorme verschuiving doorgemaakt, van één van de best presterenden in het eerste kwartaal in 2015, naar één van de slechtst presteren in het eerste kwartaal van dit jaar”, zei Montfrooij, die zich afvraagt of TomTom het tij weer heeft gekeerd met de prestatie in het tweede kwartaal.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen spoot SBM Offshore 15,3 procent omhoog, nadat de oliedienstverlener een akkoord bereikte met de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras over een omvangrijke smeergeldaffaire. SBM Offshore betaalt 162,8 miljoen dollar in contanten, waarvan 149,2 miljoen dollar aan Petrobras en de rest aan de autoriteiten. Naast de betaling van krap 163 miljoen dollar wordt een bonusbetaling die SBM Offshore ontvangt onder de contracten voor de FPSO’s Cidade de Anchieta en Capixaba met 95 procent teruggebracht. Over de periode van 2016 tot en met 2030 gaat het om een nominaal bedrag van 179 miljoen dollar, ofwel een contante waarde van 112 miljoen dollar. Analisten reageerden positief op de schikking en Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor SBM Offshore van Reduceren naar Houden. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat SBM Offshore nu goede kansen heeft twee tenders van Petrobras binnen te halen. 

Hekkensluiter was Altice met een verlies van 1,6 procent. Ahold wist 0,7 procent te winnen, ondanks dat het aandeel ex-dividend noteerde. 

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 3,5 procent en profiteerde daarmee van de aangekondigde overname van de Britse sectorgenoot ARM door het Japanse Softbank Group. TomTom dikte 2,3 procent aan, gevolgd door Delta Lloyd met een winst van 1,7 procent.

Aperam verloor 1,2 procent en ook Wereldhave kon met een min van 0,9 procent niet in het groen komen. 

Onder de kleinere fondsen won Fagron 1,5 procent. DPA Group was evenwel koploper met een wint van 3,4 procent. 

BinckBank dikte 1,4 procent aan. De online broker en vermogensbeheerder liet maandag weten een portefeuille Nederlandse woninghypotheken van Obvion te hebben gekocht. De door Binck aangekochte portefeuille heeft een waarde van circa 340 miljoen euro. Analist Albert Ploegh van ING stelde dat de broker een goede stap heeft gezet door in één klap een forse hoeveelheid hypotheken aan te kopen. Volgens analist Marcell Houben van NIBC Markets kan BinckBank nu fors meer rendement behalen op de contante tegoeden van zijn klanten. 

Telegraaf Media Groep was met een verlies van 2,0 procent de grootste daler onder de kleinere aandelen. Value8 gaf 1,2 procent prijs.

Het lokaal genoteerde Pharming Group won 8,2 procent. De onderzoeksresultaten uit een Fase 2 studie naar Ruconest waren volgens analist Michaël Vlemmix van KBC Securities goed nieuws. De analist kijkt uit naar de toekomstige plannen van het biotechbedrijf en het oordeel van de toezichthouders. De marktvorser meent wel dat nog een Fase 3 studie nodig is om goedkeuring te krijgen voor preventief gebruik van het medicijn, hoewel CEO Sijmen de Vries van Pharming denkt dat de kans bestaat dat de resultaten dusdanig significant worden bevonden dat een Fase 3 studie niet noodzakelijk wordt geacht. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.167,19 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,6 procent aan.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.