(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag licht verdeeld gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent naar 454,48 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent tot 657,21 punten liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent tot 844,26 punten.

“Na een paar sterke dagen was het vandaag weer een stapje terug”, zei fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam. “De macrocijfers, waaronder de  verschillende inkoopmanagers indices in Europa waren per saldo niet zo slecht, in tegenstelling tot de vergelijkbare index in de Verenigde Staten, die wezen op een verdere afvlakking van de groei van de bedrijvigheid daar.”

De fondsmanager noemde CBS-cijfers over de economische groei, huishoudelijke besteding en overheidsbudgetten in Nederland “ronduit prachtig; de vlag mag uit”.

Uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,6 procent is gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden. Daarmee werden de voorlopige groeicijfers van medio augustus bevestigd. Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 2,3 procent. Ook hier was het cijfer gelijk aan de voorlopige raming. Afgelopen kwartaal kwamen er 35.000 banen bij.

Het Nederlandse overheidstekort is in de eerste helft van 2016 gedaald, bleek vrijdag ook uit cijfers van het CBS. Het overheidstekort kwam halverwege dit jaar uit op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Over 2015 bedroeg het overheidstekort nog 1,9 procent.

De daling kwam voort uit een stijging van de overheidsinkomsten, voornamelijk te danken aan ontvangen sociale premies. Daarnaast namen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting en de btw toe, maar verminderden de inkomsten uit de aardgasreserves wel. Het CPB raamt voor heel 2016 een overheidstekort van 1,1 procent, waar de Europese Unie 3 procent van het bbp als maximumnorm hanteert.

De overheidsschuld kwam halverwege 2016 uit op 437 miljard euro, meldde het CBS verder. Dit komt overeen met 63,7 procent van het bbp. Dit is 1,4 procentpunt lager dan eind 2015. Hiermee daalde de schuldquote verder richting de Europese norm van 60 procent van het bbp.

De Nederlandse Staat hoeft dit jaar minder geld op te halen uit de kapitaalmarkten dan eerder was ingeschat, omdat de kaspositie flink is verbeterd. Dit maakte het Agentschap van het ministerie van Financiën vrijdag bekend in zijn kwartaaloutlook. Eerder hield de overheid voor dit jaar rekening met een kastekort van 6,4 miljard euro, maar nu wordt uitgegaan van een kasoverschot van 0,7 miljard euro. Voornaamste reden hiervoor is dat de economie zich beter dan verwacht heeft ontwikkeld.

Huishoudens hadden in het tweede kwartaal van 2016 meer te besteden dan in die periode een jaar eerder, meldde het CBS. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent. Als verklaring gaf het statistiekbureau dat salarissen toenamen. Het loon per arbeidsjaar steeg met 1,3 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale beloning van werknemers steeg met 1,8 procent. 

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een november future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 46,05 dollar, terwijl een november future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 47,58 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het slot van de handelsdag 1,1223. Bij aanvang van de handelsdag stond het muntpaar nog op 1,1210 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1204 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 4,7 procent, dat al langer doelwit is van speculanten op aanstaande ontwikkelingen bij het biotechbedrijf. “Er gaan al enige tijd overnamegeruchten rond het fonds en verder profiteert het aandeel van vorderingen met studies en productontwikkelingen”, zei Corné van Zeijl. 

ArcelorMittal volgde als nummer 2 met een stijging van 2,5 procent in lijn met gestegen grondstofprijzen.

Randstad heeft de aanmeldingstermijn voor het bod op de Monster Worldwide verlengd, meldde het uitzendconcern vrijdag. De Nederlandse uitzender meldde dat de fusiemelding voor de geplande overname van Monster is voorgelegd aan de Europese Commissie, die naar verwachting zijn onderzoek op 26 oktober 2016 zal afsluiten. Daarom heeft het uitzendconcern de aanmeldingsperiode voor alle uitstaande aandelen Monster verlengd tot en met 28 oktober. De sluiting van de aanmeldingsperiode werd eerder vastgesteld op 3 oktober. Begin september lanceerde Randstad een formeel overnamebod van 3,40 dollar per aandeel Monster in contanten, ofwel circa 429 miljoen dollar, voor het Amerikaanse bedrijf.  Het aandeel sloot 0,8 procent lager. 

Bij de hoofdfondsen werd ING door RBC Capital op de kooplijst gezet. Het koersdoel ging van 10,50 euro naar 12,50. RBC voorziet dat aandelen ING een hoger rendement zullen opleveren dan het sectorgemiddelde. ING sloot vrijdag 0,8 procent lager.

Onder de verliezende fondsen bleven alle minnen onder het procent. 

In de Midkap kwam Intertrust onder de aandacht. Het trustbedrijf meldde vrijdag de overname van Elan te hebben afgerond. Intertrust start nu het integratieproces, waarbij Elian financieel in Intertrust wordt geconsolideerd, managementfuncties worden samengevoegd en de producten van Elian naar Intertrust worden omgedoopt. Intertrust betaalde 435 miljoen Britse pond, of circa 505 miljoen euro, voor Elian Group. Het aandeel sloot 0,4 procent hoger.

Delta Lloyd kreeg een initieel koop-advies van Kempen. Kempen betoogt dat Delta Lloyd op schema ligt in zijn herstelproces na de claimemissie van april van dit jaar. Het aandeel dikte 1,2 procent aan.

Arcadis, dat 5,4 procent steeg, heeft een nieuwe aandeelhouder. State Street Corporation meldde een eerste kapitaalbelang van 3,00 procent met een stemrecht van 2,91 procent.

“De aankodiging van de nieuwe aandeelhouder is wellicht voor andere investeerders ook reden geweest om in te stappen of bij te kopen”, aldus Van Zeijl.

Fondsen binnen de Midkap die onder druk stonden, waren OCI met een verlies van 0,9 procent en WDP dat 0,8 procent prijsgaf.

Bij de AScX-index kwam Acomo in beeld met een koersdoelverlaging door NIBC van 24,00 naar 23,50 euro. Het advies bleef Accumuleren. Het aandeel sloot 0,5 procent 0,5 procent lager.

ForFarmers was de opvallendste winnaar met een koerswinst van 4,0 procent, gevolgd door Priodrug met een winst van 2,0 procent, terwijl de lijst met verliezende fondsen werd aangevoerd door Value8 dat 1,4 procent prijsgaf. NSI en Kiadis volgden met beide een min van 1,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Kort na het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.170,90 punten. De Dow Jones index ook 0,3 procent naar 18.332,46 punten  en de Nasdaq noteerde eveneens 0,3 procent in het rood tot 4.876,50 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.