Beginnen met beleggen We spreken hier uit ervaring. Wanneer we aan een tafel zitten met vrienden of familie en er wordt over beleggen gesproken, horen we altijd hetzelfde terugkomen. De meeste mensen beleggen niet en ze hebben daar 2 excuses voor: ze hebben geen geld of ze hebben schrik om geld te verliezen. Wanneer jij tot de 2e categorie behoort, dan ben je dus lang niet alleen. Hard werken en dan je geld in rook zien opgaan door een volatiele aandelenmarkt is niet iets dat de meeste mensen graag zien gebeuren. Beginnen met beleggen begint met het overwinnen van je angsten. Met onderstaande 3 redenen kunnen we je misschien overtuigen van het tegendeel want wie rationeel nadenkt weet dat angst om te beleggen niet nodig is.

# 1. De aandelenmarkt komt altijd terug

Aandelentips Een correctie, aandelen die 10% of meer dalen, veel mensen krijgen er het angstzweet van. Maar correcties zijn normaal. Sinds 1965 waren er 27 correcties van 10% of meer in de Verenigde Staten. En iedere keer herstelde de aandelenmarkt. Dat de S&P 500 vorige week nieuwe records op de tabellen zette, betekent dat iedere correctie werd overwonnen. Wanneer je een beleggingsstrategie hebt op korte termijn, kunnen correcties pijn doen. Maar wie belegt op lange termijn, 10 tot 20 jaar, heeft een bijzonder grote kans om winst te maken.

# 2. Je hebt aandelen nodig om inflatie te verslaan

Inflatie De waarde van geld blijft niet hetzelfde. De meeste mensen zien inflatie als iets dat goederen duurder maakt, maar inflatie is eerder je geld dat minder waard wordt. Met €100 vandaag koop je niet hetzelfde als €100 over 10, 20 of 30 jaar. Je moet je geld dus investeren zodat het inflatie kan volgen of zelfs verslaan. Met een spaarboekje ga je daar alvast niet in slagen, zeker niet in deze tijden. Aandelen presteren historisch gezien ook beter dan obligaties, gemiddeld 11,3% per jaar tegenover 5,28% per jaar voor obligaties in de periode 1928 – 2010.

# 3. Je kan altijd diversifiëren

hedge fund aandelen allocatie Wanneer je niet voldoende kennis hebt van de aandelenmarkt, kan beleggen in individuele aandelen gevaarlijk zijn. Met de verkeerde ‘gok’ kan je veel geld verliezen ongeacht hoe de algemene markt reageert. Maar je kan altijd je geld spreiden over tientallen aandelen door fondsen of ETF’s te kopen. Enkele bijkomende tips Beleg enkel met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Aandelen zijn slecht voor investeringen op korte termijn, maar optimaal op lange termijn. Wanneer je gaat beginnen met beleggen moet je dat goed onthouden. Dit betekent ook dat je niet dagelijks aan je portefeuille gekluisterd moet zitten. Wie te veel naar zijn portefeuille kijkt, raakt emotioneel betrokken, en dat is als vergif voor een belegger. Emoties, vooral negatieve emoties, beïnvloeden slechte beslissingen. Beschouw je aandelenportefeuille als je favoriete sportteam. Het is niet erg om er geregeld naar te kijken, maar je verandert ook niet van team wanneer het wat minder gaat. Dat zijn juist de momenten om je strategie extra te steunen, mits hier of daar een kleine aanpassing. Bron: The Fool + (2)