Tim Cook earlybird

Technologiegigant Apple legt zich niet neer bij de beslissing van Europa om een boete van €13 miljard te betalen. Apple zou volgens Europa oneerlijke staatssteun ontvangen hebben door een voordeliger belastingregime te hanteren in Ierland. Zowel Apple als Ierland gaan hiertegen in beroep.

Apple is op zijn zachtst gezegd niet blij met de boete.

Volgens de producent van de iPhone en de iPad negeerde de Europese Commissie belastingexperts en bedrijfswetgeving om de boete zo hoog mogelijk te leggen. Apple voelt zich geviseerd als multinational met veel media-aandacht en vindt dat de aanklager op zoek was naar persoonlijke roem.

Op 30 augustus werd Apple door de Europese Commissie veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst €13 miljard. De belastingconstructie die werd opgezet met Ierland zou volgens de Commissie illegaal zijn. Meer daarover kan je hier lezen.

Volgens de Deense aanklager, Margrethe Vestager, betaalde Apple in 2014 slechts een belastingtarief van 0,005% in Ierland.

Apple gaat hier furieus tegen in beroep:

Apple is not an outlier in any sense that matters to the law. Apple is a convenient target because it generates lots of headlines. It allows the commissioner to become Dane of the year for 2016.

Volgens Apple heeft de Europese Commissie zijn werk niet goed gedaan

Zo zou de commissie de mening van een expert volledig genegeerd hebben. De Ierse overheid had een zeer gerespecteerde specialist opgeroepen maar de Europese Commissie heeft die mening volledig genegeerd, aldus het bedrijf uit Cupertino.

Naast Apple gaat ook Ierland in beroep. Ierland vreest dat dit vonnis de deur open zet voor Europa om ook andere bedrijven een boete op te leggen. Deze bedrijven krijgen een voorkeursbehandeling in Ierland en zouden daardoor het land kunnen verlaten.

Bron: Business Insider