(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met gesloten en Arcadis was de uitblinker met een koerswinst van ruim 13 procent na het openen van de boeken.

De AEX steeg 0,4 procent naar 566,33 punten.

“Waar de verwachtingen van de markt laag zijn, zie je dat de cijfers beter dan verwacht zijn, maar waar de verwachtingen hooggespannen zijn, valt het toch een beetje tegen”, zei handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. 

Naast een stroom aan bedrijfsresultaten is de markt vooral in afwachting van nieuws uit de Verenigde Staten.

Woensdagavond staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda en verder onderhandelen de Republikeinen en Democraten over een nieuw steunpakket, nu het lopende pakket zijn einde nadert. Een nieuw pakket is volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank absoluut noodzakelijk. Zonder verlenging zal de koopkracht van een grote groep Amerikanen hard terugvallen.

De EU-leiders kwamen recent al een omvangrijk pakket overeen en sindsdien heeft de euro de wind in de rug. Dinsdag rond het slot noteerde de euro/dollar op 1,1718.

De koersontwikkeling in de komende dagen zal volgens Monex Europe vooral afhangen van hoe verruimingsgezind de Federal Reserve woensdagavond klinkt. “Vooralsnog zorgen de centrale banken ervoor dat de muziek blijft spelen”, aldus Van der Pol.

Economen van Morgan Stanley hebben evenwel geen hoge verwachtingen van het rentebesluit woensdagavond. Nu het financiële systeem weer voldoende liquiditeit heeft en ook de marktverwachtingen voor het monetaire beleid op de middellange termijn niet echt afwijken van de realiteit, “is dat voor beleidsmakers meer reden om niets te wijzigen”, aldus de bank.

Voor macro-economisch nieuws moesten beleggers wachten tot de middag. In de VS bleken de huizenprijzen in de grootste steden gestegen, maar het consumentenvertrouwen daalde wel.

Het consumentenvertrouwen zoals onderzoeksbureau Conference Board dat meet daalde van 98,3 in juni naar 92,6 in juli.

“Vooruitkijkend zijn consumenten minder optimistisch geworden over de korte termijn vooruitzichten van de economie, hun financiële vooruitzichten en de arbeidsmarkt”, aldus Lynn Franco, Senior Director of Economic Indicators bij Conference Board.

Een vat WTI-olie werd dinsdag 1,5 procent goedkoper op ongeveer 41 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX won Just Eat Takeaway 1,8 procent. Sectorgenoot Delivery Hero zag afgelopen kwartaal het aantal bestellingen bijna verdubbelen en besloot de outlook voor heel 2020 te verhogen. Verder won Heineken 2,4 procent en Unibail-Rodamco-Westfield 2,1 procent.

De grootste daler was Adyen met een koersverlies van 1,4 procent. De banken ABN AMRO en ING verloren 1,0 en 0,4 procent. ING waarschuwde voor een afschrijving van 300 miljoen euro.

Verder riep de Europese Centrale Bank banken op dit jaar geen dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Aanvankelijk wilde de centrale bank dat dit tot 1 oktober niet gebeurde.

In de AMX won Arcadis 13,4 procent na het afgeven van kwartaalcijfers. Analisten van ING oordeelden dat de cijfers veel beter waren dan verwacht en KBC Securities besloot een koopadvies af te geven.

De analisten waren ook te spreken over de cijfers van Besi. Aanvankelijk steeg het aandeel nog procenten, maar aan het einde van de handelsdag restte nog slechts een plus van 0,7 procent. Zowel de omzet als de brutomarge lag afgelopen kwartaal hoger dan verwacht. Die marge noemde ING zelfs “indrukwekkend”. En dat biedt ook perspectief voor de toekomst, voegde de bank toe.

Basic-Fit verloor 3,5 procent en Flow Traders daalde 5,9 procent. Analist Matthias De Wit van zakenbank Kempen denkt dat de koerszwakte bij Flow te maken heeft met de recente daling van de volatiliteit op de beurzen. Beleggers vrezen vermoedelijk dat de winsten van Flow sneller dan verwacht zullen normaliseren.

Bij de smallcaps ging ICT Group aan de leiding met een koerswinst van 2,9 procent, gevolgd door Accell met 2,4 procent. AMG, dat nabeurs met cijfers komt, verloor 2,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Amerikaanse beurzen enkele tienden van een procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties