Het is geen geheim dat zowel de aandelenmarkten, de huizenmarkt alsook de obligatiemarkt zich allen tegelijkertijd tot een mega bubbel hebben ontwikkeld. Al deze assetclasses correleren met elkaar in dezelfde richting. Daar is geen twijfel aan. De huizenmarkt lijkt daarbij een herhaling van zijn voorgaande bubbel.
Onderstaand een grafiek van de S&P/Case-Shiller Index welke veranderingen in huizenprijzen meet volgens de zogenoemde ‘repeat-sales method’ – huizenprijzen in vergelijking met de prijzen van hetzelfde huis in het verleden. Wanneer de huizenprijzen sinds 2012 mee zouden bewegen met de inflatie, zou de index nu rond de 142 noteren. Echter staat deze graadmeter op 186 punten wat ontegenzeggelijk een bubbelvorming uitwijst.
De volgende grafiek brengt de inflatie gecorrigeerde S&P500 in kaart: een bubbel.
Ook voor die obligatiemarkt zien we duidelijk een bubbelvorming met rentestanden die zich rond de nul procent begeven.
Dit is het gevolg van geldcreatie en interventies van Centrale Banken wereldwijd. Het nieuwe geld heeft zich een weg gebaand op zoek naar rendement en het gevolg is zichtbaar in de drie bovenstaande grafieken waar de correlaties niet moeilijk te vinden zijn.
Wat nu als deze assetclasses een bedreiging beginnen te vormen en het geld in een overgewaardeerde markt zich een weg zal banen in een de ondergewaardeerde assetclasses? Wanneer deze grootste assetclasses zich in een bubbel bevinden, dan bestaat er blijkbaar geen ‘nog rendabelere’ assetclass waar dit geld heen kan.
Must have assets
De enige assetclasses waar geen bubbelvormingen worden waargenomen zijn de assetclasses die geen ‘yield’ met zich meebrengen. Grondstoffen zoals goud en zilver zijn schaarse sectoren, maar institutionele beleggers investeren doorgaans in assets met een zogeheten ‘yield’ die wel terug gevonden worden in aandelen, dividend of andere financiële producten zoals obligaties. Bedrijven kunnen groeien, grondstoffen blijven grondstoffen.
Toch gaat het geld van een markt van honderden biljoenen dollars een andere weg zoeken zodra de bubbels het zullen begeven zoals alle bubbels het op een dag zullen begeven. Denk je eens in wat dit kan doen me een markt zoals goud met een market cap van nog geen 8 biljoen dollar of de bitcoin met een marketcap van 10 miljard dollar. Zodat deze zee van geld een weg gaat zoeken naar de ‘veilige havens’, dan ben je maar al te gelukkig dat deze ondergewaardeerde ‘real’ assets een deel uitmaken van jouw portefeuille.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>