Iedereen is bang

Vorige week liet Janet Yellen weten dat de Fed de rentestand zal gaan optrekken richting de 1%. Deze renteverhoging was door het overgrote deel van de markt al ingecalculeerd en het verlossende antwoord wist zelfs nog te zorgen voor een opwaartse impuls.

Toch maken steeds meer beleggers zich zorgen om de stijgende Amerikaanse rentestanden. De algemene gedachte is immers dat op het moment dat de rente stijgt, beleggers sneller geneigd zullen zijn om terug te keren richting de ‘veilige’ spaarrekening.

Het is belangrijk om ook de andere kant van het verhaal te vertellen. Stijgende rentestanden kunnen normaal gezien ook opgevat worden als een ontzettend positief teken. Deze renteverhogingen kunnen namelijk alleen doorgevoerd worden op het moment dat de economie daar sterk genoeg voor is.

Renteverhogingen zorgen normaal gesproken voor stijgende beurskoersen

renteverhogingen-bang

Ook de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, laat zien dat een stijgende Amerikaanse rentestand geen aspect hoeft te zijn om ons zorgen om te maken. In het verleden wist Wall Street in het meest van de gevallen te stijgen op het moment dat de rentestand werd verhoogd.

Een dalende rente wist daarnaast te zorgen voor dalende beurskoersen, omdat deze verlagingen normaliter plaatsvinden in tijden van economische neergang.

De laatste jaren hebben we echter te maken met een wel heel bijzondere situatie. Sinds het jaar 2009 beweegt de Amerikaanse rente al rond een absoluut dieptepunt, terwijl de aandelenmarkt de afgelopen jaren flink in waarde is gestegen.

Wat gaat dat betekenen nu de rentestand weer in de lift zit?

Aandelen die wij nóg liever zien dan Netflix

Benieuwd welke technologieaandelen in het Technologie Rapport staan? KLIK HIER om te zien of Netflix tot een van onze favoriete aandelen behoort. Of ben je benieuwd naar onze andere topaandelen in het Technologie Rapport? KIJK HIER.