Er staat weer iets groots te gebeuren in de orde en grootte van bijvoorbeeld een Brexit, een ‘bank holiday’ zoals we dat op Cyprus zagen gebeuren of misschien wel het plotseling afzinken van een bank zoals Lehman Brothers die de maatschappij plotseling vaarwel zei.

bank holiday

Er heerst veel onrust rondom het Italiaanse banken systeem. En dat dit zeker niet onterecht. De Italiaanse economie is voornamelijk opgebouwd uit kleine en middelmatige ondernemingen. Al dit soort ondernemingen hebben leningen uitstaan bij banken. Maar juist omdat dit land in langdurige crisis verkeert, zullen deze leningen te laat of zelfs niet meer ingelost kunnen worden. Dit heeft geleid tot de bankencrisis waarin dit land nu verkeert.

Alleen al dit jaar zijn Italiaanse bankaandelen met meer dan 50% gedaald in waarde. Het Italiaanse bankensysteem heeft bij elkaar opgeteld $400 miljard uitgeleend dat al 90 dagen eerder afgelost had moeten zijn. Dit noemt men NPL’s (Non-Performing-Loans) Een groot gedeelte van dit geld zal niet meer terug keren naar de banken.

Deze NPL’s maken voor bijna één-vijfde deel uit van de Italiaanse bankbalansen. Ter vergelijking, het Franse bankwezen beschikt slechts over 5% van dergelijke ‘slechte leningen’. In de Verenigde Staten ligt dit percentage op 2% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 1,5%. Dit toont aan hoe groot de omvang van de ‘slechte leningen’ is in het Italiaanse bankwezen.

Bank holiday Cyprus

Net als in Cyprus leek alles volledig onder controle te zijn. Het publiek werd voorgehouden dat alles koek en ei was. Totdat er op een doodgewone zaterdag besloten was de banken te sluiten en de spaarders kaal te plukken. De bail-in was een feit. En zo ook lijkt er een soortgelijke situatie in Italië in de maak.

Neem nu de BMPS, de oudste bank van de wereld. Deze bank heeft één van de grootste NPL ratio’s (slechte leningen) van de Italiaanse banken. De aandelen van deze bank zijn gedegradeerd tot ’s werelds impopulairste penny-stocks. Het aandeel is in 10 jaar tijd met meer dan 99% in elkaar gestort. Deze bank is inmiddels door de regering tweemaal gered van een ondergang. Short-selling op het aandeel van deze bank was door de overheid aan banden gelegd om te voorkomen dat dit aandeel verder de afgrond in gespeculeerd kon worden. Toch verloor het aandeel vanaf dat moment nog eens 45% van haar waarde.

De marktkapitalisatie van deze op twee na grootste bank van Italië bedraagt nu $550 miljoen. Deze bank is nu op zoek naar nieuw kapitaal ter grootte van $5,5 miljard, 10 maal de eigen marktkapitalisatie! En dit nadat deze hopeloze bank voorgaande jaren al $9 miljard dollar heeft opgehaald. De vraag is dan ook wie er nog zelfs maar een dollar in deze bodemloze put durft te gooien! Onnodig te vermelden dat het ophalen van nieuw kapitaal dan ook finaal aan het falen is. Al in september zouden de resultaten op tafel gelegd zijn, maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds angstig stil.

Bank holiday Italië

We mogen gerust de conclusie trekken dat BMPS zelfs niet eens iets in de buurt van het bedrag van 5,5 miljard dollar heeft weten op te halen. De Italiaanse overheid houdt stijf de kaken op elkaar. Er lijkt dan nog maar één optie voorhanden om de bank te behoeden voor het Lehman spektakel: een bail-in. Dit zal betekenen dat spaarders, institutionele beleggers en pensioenfondsen die hun geld bij deze bank geparkeerd hebben kunnen rekenen op een fixe legale diefstal op hun tegoeden. De kans is groot dat BMPS niet de enige bank zal zijn, maar dat in ‘ieder geval’ diverse Italiaanse banken gelijktijdig op een doodgewone zonnig zaterdag de pijn zullen verleggen naar hun trouwe klanten.