Zoals verwacht heeft de Bank of England de rentetarieven ongewijzigd gelaten en blijft het haar huidige niveau van de aankoop van activa handhaven. De centrale bank waarschuwde echter nogmaals dat de vooruitzichten voor de economie ongewoon onzeker blijven.

Alle leden van de Monetary Police Committee (MPC) stemden ervoor om de belangrijkste kredietrente op 0,1% te houden. De centrale bank heeft deze al twee keer verlaagd sinds het begin van de pandemie. Het pre-pandemische niveau was vastgesteld op 0,75%. De MPC stemde ook unaniem voor de handhaving van het programma voor de aankoop van obligaties.

Bank of England meldde ook dat de MPC was geïnformeerd over de plannen van de bank om te onderzoeken hoe een negatief banktarief effectief kan worden toegepast. De centrale bank geeft dus openlijk toe dat zij negatieve rentetarieven overwegen.

Uitdagende periode

Groot-Brittannië wordt de komende periode geconfronteerd met een scala aan problemen en risico’s. Ten eerste loert er een no-deal Brexit om de hoek. Groot-Brittannië slaagt er maar niet in om een handelsakkoord met de Europese Unie te bereiken.

Vervolgens is het Covid-19 virus nog niet verdwenen in het land. Door de piek in het aantal besmettingen lijkt het er zelfs op dat het weer de slechte kant opgaat. Er worden sociale beperkingen heringevoerd om de besmettingen in de dijken.

Tot slotte is er volgende maand ook nog het einde van de verlofregeling. De overheid betaalde in functie van dit programma een groot deel van de lonen van miljoenen werknemers die werkloos thuis zaten. Als dit programma afloopt, kan er een ontslaggolf volgen. Het risico op een langere periode van een verhoogde werkloosheid is zeker aanwezig.

Bank of England stelt:

De recente toename van Covid-19 besmettingen heeft het potentieel om verder te wegen op de economische activiteit. De impact zal waarschijnlijk wel in mindere mate zijn dan eerder dit jaar.

Onzekere vooruitzichten

Ondanks de sterker dan verwachte binnenlandse economische gegevens in de afgelopen maanden, benadrukte de centrale bank dat de economische vooruitzichten ongewoon onzeker blijven.

In het beste scenario wordt een handelsovereenkomst met de Europese Unie en een geleidelijke verdwijning van de effecten van het Covid-19 virus verwacht. Deze zaken zijn echter nog helemaal niet zeker.

De MPC verklaarde dat ze niet van plan zijn om het monetaire beleid weer aan te scherpen zolang er geen aanzienlijke aanwijzingen zijn van een duurzaam herstel.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties