Met een bankspaarrekening spaar je op een geblokkeerde rekening voor een aanvulling op je pensioen. Benieuwd naar de voordelen en aanvullende tips voor banksparen? We vertellen graag meer!

Sparen of beleggen?

De term banksparen is wat verwarrend, omdat je ook mag beleggen. Met beleggen is er kans op een hoger rendement, maar je kunt je geld ook (deels) verliezen. Sparen is een veiligere keuze omdat je je inleg niet kunt verliezen.

Voordelen van sparen een bankspaarrekening

Een bankspaarrekening kent veel verschillende voordelen. Het biedt je een manier om je vermogen voor later op te bouwen. Kies je voor sparen, dan kan de rente die je krijgt variabel of vast zijn, dat hangt af van jouw wensen en bij welke partij je de bankspaarrekening opent. Je vermogen valt onder het depositogarantiestelsel, zo is je geld maximaal beschermd. Met de rente die je ontvangt groeit het vermogen verder aan. De bankspaarrekening voor je pensioen is geblokkeerd, dus je kunt ook niet in de verleiding komen om tussendoor zomaar wat geld op te nemen.

Voordelen van beleggen op een bankspaarrekening

Je kunt ook kiezen voor beleggen. Hier valt je vermogen onder het beleggers compensatiestelsel. Met beleggen maak je kans op een hoger rendement. Maar je kunt je inleg ook verliezen. Kies je voor beleggen? Dan bepaal je samen met je bank of verzekeraar je beleggingsprofiel. Bekijk goed welk risico je wilt, maar vooral ook kunt nemen.

Profiteer je van belastingvoordelen met een bankspaarrekening?

Met een bankspaarrekening profiteer je zeker van belastingvoordelen. Het geld dat je inlegt op de bankspaarrekening mag je in aftrek brengen van je inkomen in box 1 bij je belastingaangifte. Op voorwaarde dat het past binnen je jaar- of reserveringsruimte. Jaarruimte is het bedrag dat je in een bepaald jaar maximaal mag inleggen wanneer je een pensioengat of pensioentekort hebt.

Wanneer je pensioen wordt uitgekeerd, betaalt je wel belasting over dit geld. Maar vaak zit je dan in een lager belastingtarief.

Als je geld inlegt op een bankspaarrekening dan is het saldo op de rekening vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over het gespaarde bedrag.

Tips voor het openen van een bankspaarrekening voor je pensioen

Wil je binnenkort een bankspaarrekening openen? Dan raden we je aan om stil te staan bij de onderstaande punten.

Financiële situatie

Het is verstandig om goed naar je persoonlijke financiële situatie te kijken. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om je levensonderhoud te betalen, hoeveel je kunt sparen (bereken je jaarruimte) en wat je over hebt om te investeren. Zodra je dit inzichtelijk hebt, kun je de juiste bankspaarrekening voor je pensioen kiezen.

Verschillende opties

Als je een bankspaarrekening voor je pensioen wilt openen, is het verstandig om eerst goed te kijken naar de verschillende opties die je hebt. Kijk naar de rentes die worden die worden aangeboden en kies of een vaste of variabele rente het beste bij je past. Met een vaste rente weet je precies wat je krijgt, maar gaat de rente omhoog, dan loopt je misschien rendement mis. Met een variabele rente kun je profiteren als die omhoog gaat, maar de rente kan ook omlaag gaan.

Of misschien is beleggen wel iets dat bij je past. Daarbij is het belangrijk om alle mogelijke risico’s op een rijtje te zetten; kijk hierbij goed of je risico wilt nemen en hoeveel. Je kunt bij beleggen immers je inleg verliezen. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je je vermogen op een veilige manier laten groeien en hoe je de mogelijke risico’s kunt beperken.

Meer weten over banksparen voor later?

Banksparen voor je pensioen is dus een uitstekende manier om je financiële toekomst te verbeteren. Wil je nog meer weten over banksparen? Dan adviseren we je om contact op te nemen met je bank of financieel adviseur. Zij helpen je gericht verder!

Foto: Freepik