De goudprijs steeg aanzienlijk vorig jaar, maar had ook een korte dip in het najaar, waarop het zich herstelde en sinds begin maart weer een flinke groei laat zien. De val van de drie Amerikaanse banken (Silicon Valley Bank, Signature Bank en Silvergate Bank) en Credit Suisse in Zwitserland brengt veel mensen ertoe hun geld van de bank te halen en te investeren in goud.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden.

Is goud ook aantrekkelijk als beleggingsdoel, vraagt Maxim Manturov, beleggingsadviseur bij Freedom Finance zich af. Een andere grote invloed op de goudprijs ligt in handen van Chinese klanten. De economische groei in China zal in 2023 verbeteren door de heropening na covid, wat de vraag van de consument naar goud en gouden juwelen stimuleert. Bovendien kopen centrale banken over de hele wereld, vooral in China, Turkije en India, goud in een recordtempo. Deze trend heeft zich de afgelopen 13 achtereenvolgende jaren voortgezet, maar recentelijk is het tempo versneld. In de afgelopen jaren hebben zij hun goudreserves vergroot om hun valutabezittingen te diversifiëren en hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

Goudmijnen zijn er in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, Canada, Australië en Afrika en drie van de grootste beursgenoteerde goudproducenten zijn Barrik Gold Corp (GOLD), Newmont Corp (NEM) en Royal Gold (RGL).

Drie goudproducenten als beleggingsmogelijkheden

Barrick Gold: een aantrekkelijk beleggingsperspectief met sterke fundamenten en groeipotentieel.

Barrick Gold haalt de meeste inkomsten uit de Verenigde Staten. De fundamenten van Barrick Gold blijven zeer sterk en de onderneming blijft een aanzienlijke vrije kasstroom genereren, samen met een uitstekende balans. Belangrijk is ook dat het bedrijf in het derde kwartaal voor $141 miljoen aan aandelen heeft teruggekocht, oftewel meer dan 0,5% van zijn marktkapitalisatie. Het idee om een aandeel te kopen in de grote productieaandelen van GOLD lijkt gerechtvaardigd. Het bedrijf zal in de komende decennia naar verwachting een aanzienlijke cashflow genereren, dankzij de hoogwaardige goudproductie op lange termijn en de groeiende koperproductie.

Bovendien versloeg het bedrijf de consensusprognoses van analisten voor inkomsten en netto-inkomsten en bevestigde het dat het op koers blijft om zijn productiedoelstellingen voor het hele jaar te halen en zijn totale reserves minus uitputting tegen het einde van het jaar te verhogen dankzij zeer positieve ontwikkelingen bij de exploratie en de ontwikkeling van nieuwe projecten. Het bedrijf verkocht ook zijn niet-kernactiviteiten op het gebied van royalty’s, waardoor liquide middelen vrijkwamen die konden worden aangewend voor actieve aandeleninkopen en hoogrenderende groeiprojecten.

Gezien het cashflowpotentieel zijn GOLD-aandelen aantrekkelijke dividendgroeiaandelen. Barrick heeft een investment grade balans en sloot het derde kwartaal van 2022 af met $5,2 miljard aan liquide middelen. Hierdoor kan Barrick agressieve exploratieactiviteiten uitvoeren om zijn goudreserves verder te vergroten. Het gemiddelde koersdoel ligt op $24, ongeveer 19% upside.

Newmont Corp: Sterke balans, stabiele productie en potentieel voor aanzienlijke cashflow

Newmont Corp produceert naast goud ook koper, zilver, lood en zink. Het management bevestigde dat het op koers ligt om de jaarlijkse verwachtingen te realiseren. De balans bleef sterk, met een totale liquiditeit van $6,7 miljard en een nettoschuld tegenover aangepaste EBITDA van 0,5x (ruim onder de NEM-doelstelling van 1,0x), zonder schuldaflossingen tot 2029. Kortetermijn projecten blijven voortgaan, waaruit blijkt dat de indrukwekkende productieportefeuille levensvatbaar blijft. Newmont heeft 96 miljoen ounces goudreserves. Daarnaast heeft de onderneming 68 miljoen ounces koper- en zilverreserves.

Met een solide reservebasis verwacht de onderneming de komende jaren een stabiele productie te kunnen handhaven. Newmont is ook aantrekkelijk in termen van potentiële cashflow. Zelfs bij een dalende goudprijs heeft het bedrijf voor het derde kwartaal van 2022 een operationele cashflow van $ 466 miljoen gerapporteerd.

Als goud boven $1 800 per ounce wordt verhandeld, zou het bedrijf een jaarlijkse operationele cashflow van meer dan $2 miljard kunnen genereren. Met een investment grade balans heeft Newmont ook de mogelijkheid om duurzame investeringen te doen en potentiële overnames te doen. Het maximale koersdoel ligt op $65, ongeveer 27% upside.

Royal Gold’s op royalty’s gebaseerde bedrijfsmodel biedt beleggers toegang tot edele metalen

Royal Gold Inc beheert royalty’s en edelmetaalstromen, met de nadruk op goud. Het bedrijf werkt door een percentage van het uit mineralen geproduceerde metaal te kopen tegen een eerste betaling, zonder de verantwoordelijkheid voor de mijnbouw op zich te nemen. De onderneming bezit een portefeuille van royalty’s en mijnbouw-, ontwikkelings-, evaluatie- en exploratiestromen. Een royalty is een niet-operationeel belang in een mijnbouwproject dat de groep recht geeft op een percentage van de inkomsten of het geproduceerde metaal van het project, na aftrek van bepaalde kosten.

Het op royalty’s gebaseerde bedrijfsmodel bevordert de voorspelbaarheid van de prijzen. In het geval van RGLD heeft deze stelling goed gewerkt. Wat de prognoses voor de goudprijs betreft, zouden de inflatie en de verwachte groei van de goudstromen RGLD moeten ondersteunen. Met een combinatie van bedrijfsmodellen biedt RGLD geïnteresseerde beleggers gemakkelijk toegang tot edele metalen. Maximum koersdoel op $155, ongeveer 8% opwaarts.

Door goud toe te voegen aan de beleggingsportefeuille spreid je de risico’s en heb je voor de lange termijn een buffer tegen de inflatie.

Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten.

Foto: iStock