We weten allemaal dat je enkel rijk kan worden wanneer je minder geld uitgeeft dan je verdient. Dat kan door zo weinig mogelijk geld uit te geven, zo veel mogelijk geld te verdienen of een combinatie van beide. Maar hoeveel moet je nu aan de kant zetten om dat magische getal van 1 miljoen te bekomen?

Hoe snel of traag je 7 cijfers op je bankrekening ziet staan, is afhankelijk van 3 factoren:

  • Hoeveel je kan sparen
  • Hoe lang je kan sparen
  • Het rendement

De volgende tabel laat zien hoeveel je maandelijks moet sparen om in 25 jaar tijd aan 1 miljoen te komen, afhankelijk van de verschillende rendementen.

Geld sparen om miljonair te worden

Wanneer de grens van 1 miljoen wordt overschreden, zie je dat aan het groene vakje. In dit voorbeeld wordt rekening gehouden met een gemiddeld jaarlijks inflatieniveau van 2,5%.

Wie ‘slechts’ €250 kan sparen iedere maand, geraakt na 25 jaar nog niet aan €1 miljoen, zelfs niet bij een rendement van 14% per jaar. Daarvoor moet je al €750 per maand sparen.

Uiteraard is een jaarlijks rendement van 14% per jaar gedurende 25 jaar zo goed als onmogelijk, daar slagen enkel de Warren Buffett’s van deze wereld in.

Aan de andere kant, wanneer je maar 4% rendement per jaar realiseert, moet je al minstens €3.000 per maand sparen om jezelf na 25 jaar miljonair te noemen. Geld dat wegkwijnt op een spaarrekening zal je dus ook niet rijk maken.

De gulden middenweg lijkt 8% à 9% per jaar te zijn. Dan moet je nog steeds €1.500 à €1.750 per maand aan de kant zetten. 8% à 9% is het langetermijngemiddelde van de aandelenmarkt, inclusief dividend. Dat is op een periode van 25 jaar dus niet onmogelijk.

Het bedrag dat je aan de kant moet zetten, €1.500 à €1.750 is echter andere koek. Daarvoor moet je, zoals Grant Cardone zegt, werken aan jouw inkomsten in plaats van te besparen op de kosten.

Wat het rendement betreft:

  • 0-4%: spaarrekeningen, overheidsobligaties, bedrijfsobligaties
  • 4-8%: aandelen, indexfondsen
  • 8-12%: hoog dividendaandelen, alternatieve beleggingen, vastgoed van hoge kwaliteit
  • +12%: private equity, beleggers van wereldklasse, ondernemers

Samengevat kunnen we zeggen dat je enkel in 25 jaar miljonair kan worden (aangepast aan inflatie) wanneer je veel geld verdient, zo weinig mogelijk geld uitgeeft zonder te leven als een monnik en het verschil belegt op de aandelenmarkt.

Bron: Lynalden