Indien Trump ook een tweede ambtstermijn weet te veroveren, zullen we hem aan de macht kunnen zien tot 2024. Tegen die tijd echter zijn robots en kunstmatige intelligentie dusdanig tot ontwikkeling gekomen dat het de Amerikaanse arbeidsmarkt voor een groot deel heeft overgenomen. Trump staat hier een gigantische uitdaging een dergelijke tragedie te voorkomen.

basisinkomen

Basisinkomen als oplossing

Er gaan al echter gedachten op om een dergelijke trend te bestrijden met een radicaal plan om welvaart over de bevolking te distribueren middels een ‘basisinkomen’.

Steeds meer fabricagebanen beginnen te verdwijnen door de komst van robots en kunstmatige en voorgeprogrammeerde intelligentie. De middenklasser gaat steeds wanhopiger op zoek naar werk of heeft het zoeken ernaar inmiddels zelfs opgegeven. Deze klasse krijgt het steeds moeilijker om zorg te dragen voor het eigen gezin.

Trump wilt beginnen met het opleggen van extra hoge belastingen op bedrijven die de productie uitbesteedt aan het buitenland. Onlangs heeft Amerika al de belastingen op import van staal met ruim 500% belast om te voorkomen dat de Amerikaanse staalproductie ten onder gaat. Echter is Trump niet in staat de technologische ontwikkeling van robots een halt toe te roepen middels belastingtechnische sancties. Een uitkomst voor Trump echter is wel het introduceren van het basisinkomen.

Feit is namelijk dat er sneller banen ingenomen zullen worden door de snel evoluerende technologie dan Trump in staat is banen terug te halen uit het buitenland of kan creëren. Reeds 45% van de huidige banen kan technisch gezien al overgenomen worden door robots. Tussen 2023 en 2033 zullen de helft van de huidige banen zelfs al door automatisering overgenomen zijn. Werkloosheidscijfers zullen nog erger zijn dan tijdens de Grote Depressie.

Er lijkt maar één mogelijkheid voorhanden om een massale verpaupering van de middenklasse te voorkomen, en dat is het invoeren van een basisinkomen voor elke Amerikaan – en wellicht zelfs voor de gehele Westerse maatschappij. Robots zijn in staat veel meer welvaart te creëren dan menselijke handen. In de toekomst zal er een overschot aan welvaart zijn maar een gigantisch tekort aan banen, en dus consumenten. Het is Elon Musk die zegt dat het overschot aan welvaart beter verdeeld kan worden over het volk.

Misschien is dit dan wel de ‘American Dream’, waarbij de Amerikaan niet meer werkt om de eindjes aan elkaar te knopen, maar met passie een bijdrage kan leveren aan de Amerikaanse economie. Werken wordt een keuze en geen verplichting. Een dergelijke trend zal de Amerikaanse economie gegarandeerd een optater geven, hoewel dit voor een groot gedeelte weer met duur geld gekocht zal worden.