1024px-Steve_Jobs_Headshot_2010

Amerikaanse president Donald J. Trump verbaasde afgelopen weekend de wereld door een verbod op te leggen aan immigranten uit 7 moslimlanden. Trump, zelf met Duitse roots, zou beter ook eens kijken naar wat immigranten voor Amerika betekend hebben, zeggen enkele belangrijke CEO’s. Enkele van de grootste Amerikaanse bedrijven werden opgericht door 1e of 2e generatie immigranten.

Bedrijven als Apple, eBay of Oracle werden opgericht door 1e of 2e generatie immigranten uit een van de 7 landen die op de verboden lijst van Trump staan. Wanneer de vader van Steve Jobs bijvoorbeeld nu naar de Verenigde Staten had willen komen, was hij er niet geraakt. Hij is immers afkomstig uit Syrië.

Bob Miner, oprichter van software gigant Oracle, is de zoon van een Iraanse immigrant. Pierre Omidyar is een van de meesterbreinen achter het succes van eBay. Hij heeft Iraanse ouders die in 1970 naar de Verenigde Staten kwamen. Omidiyar was dan ook een van de eerste om te protesteren tegen de maatregel van Trump.

Ook andere bedrijven werden opgericht door immigranten, zij het niet door immigranten uit de lijst van 7, Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Yahoo werd opgericht door Jerry Yang, uit Taiwan. En zelfs uitvinder Graham Bell was van Schotse afkomst.

Andrew Grove, die Intel groot maakte, kwam uit Hongarije. Sergey Brin, Google, komt uit Rusland. En de oprichters van Proctor & Gamble kwamen uit Engeland en Ierland.

En zo gaat de lijst nog een tijdje verder. Jeff Bezos, Amazon, heeft een Cubaanse vader. Roy en Walt Disney hadden een Canadese vader en de ouders van de oprichters van McDonald’s kwam uit Ierland.

De Verenigde Staten is met andere woorden groot geworden door een groot aantal immigranten van 1e of 2e generatie.

Bron: CNN Money