Wanneer we aan beleggen denken, gaan onze gedachte altijd naar de mainstream instrumenten van de financiële markten. Maar er zijn veel meer alternatieven dan aandelen, obligaties, cryptomunten of grondstoffen. Horloges en juwelen kunnen ook dienen als een investering. Het kan voor sommige zelfs veel interessanter zijn om hier mee te beginnen dan met aandelen. Het geeft je zeker en vast minder stress én, je kan je investering gemakkelijk laten zien aan anderen.

Maar hoe begin je eraan?

Beleggen in luxegoederen is niet het eerste waar we aan denken wanneer we willen beleggen. Maar het kan wel voor een mooi rendement zorgen. Verschillende types van Rolex staan erom bekend om zijn waarde te behouden. Dat is niet iets dat aandelen of obligaties kunnen zeggen. Maar sommige Rolexen of andere luxehorloges kunnen honderden tot duizenden euro’s winst opbrengen.

Wil je beginnen aan een collectie horloges en juwelen, kan je best onderstaande tips in acht nemen.

# 1. Begin klein

Wanneer je begint, is er totaal geen reden om je al direct op de duurste juwelen en horloges te storten. Die kan je waarschijnlijk ook niet betalen. Wanneer je begint met beleggen, spendeer je ook niet ineens tienduizenden euro’s. Enorm dure luxegoederen is misschien je einddoel, maar net zoals bij beleggen in aandelen moet je eerst kunnen stappen vooraleer je gaat lopen.

Je moet eerst een functionele en praktische collectie aanleggen, daarna kan je gaan investeren in je droomjuwelen. Zoek uit waarbij jij je comfortabel bij voelt als beginpunt.

# 2. Koop wat je kan betalen

De prijs voor juwelen en horloges stijgt niet van de ene op de andere dag met tientallen procenten zoals op de cryptomarkt. Daar gaat veel meer tijd over. Denk eraan dat je in het begin weinig tot geen geld verdient. Daarom dat het belangrijk is om te kopen wat je kan betalen.

Een Rolex Submariner is bijvoorbeeld een comfortabeler beginpunt dan een Audermars Piguet Royal Oak. Het zou spijtig zijn dat je te vroeg moet verkopen om aan geld te geraken en zo het vele lange termijn geld laat liggen.

Onderweg kan je wel al eens een juweel verkopen met winst om een stap dichter bij je droomjuweel te komen. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het een investering wordt die je kan kopen, gebruiken en wegleggen. Buy-and-hold werkte voor Warren Buffett met aandelen, misschien werkt het perfect voor jou met horloges en juwelen?

# 3. Wees zorgzaam

Horloges en juwelen zijn andere investeringen dan aandelen of obligaties. Het zijn tastbare goederen. Je kan (en moet) ze dragen, maar je moet er dan wel zorgzaam voor zijn zodat ze geen waarde verliezen.

Het voordeel is dus dat je kan genieten van je investering. Het nadeel is natuurlijk dat je er geen schade aan kan oplopen. Let ook op voor diefstal. Door ze regelmatig te dragen, ga je ze automatisch beter verzorgen.

# 4. Kies klassiekers

Onderzoek is het allerbelangrijkste om een collectie uit te bouwen. Je gaat ook geen aandelen kopen wanneer je het bedrijf niet kent. Kijk naar de merken, hun modellen en of deze stukken hun waarde kunnen behouden of vergroten.

Merken als MontblancCartier, Van Cleef & Arpels, Rolex en Patek Philippe staan er om bekend hun waarde te behouden en sommige modellen stijgen zelfs fors in waarde.

# 5. Weet wat je kan verwachten

Het is niet omdat jij een item mooi en duur vindt dat anderen daar ook zo over denken. Een klassiek ontwerp van een klassiek merk is de veiligste route terwijl een ‘avant garde’ item meer een gok is. Een gouden ketting met edelstenen en diamanten zal zijn waarde behouden door het gebruik van de grondstoffen.

Conclusie

Met een beetje opzoekwerk, kan je al heel ver komen. Net als bij aandelen, obligaties, grondstoffen, cryptomunten, … moet je ook weten wat je doet. Maar een belegging in horloges of juwelen, kan even interessant zijn als de klassieke beleggingen. Maar je kan er wel meer van genieten én het geeft je meer dan waarschijnlijk een veel betere nachtrust.

De beste beleggingen maak je wanneer je niet iedere dag de waarde ervan gaat opzoeken. Dan zijn beleggingen in horloges en juwelen ideaal.

En als je goed wilt beleggen, dan is een veiling een mooie eerste startpunt. Op een horlogeveiling kan je vaak mooiere deals scoren dan bij de juwelier.

Onze favoriet, is wat dat betreft Catawiki. Op deze veilingsite vind je namelijk vaak mooie horloges van bekende merken, zoals Rolex. En een beetje slimme bieder, kan daar een mooie deal mee scoren.

Een registratie bij Catawiki is gratis en je kan dan direct beginnen met bieden.

Bron: True Facet