(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt vrijdag op een koers voor een lagere opening. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 index 0,2 procent lager, net als die op de Nasdaq. De openingsindicatie voor de Dow Jones index is een verlies van 0,3 procent.

“De risico aversie kruipt de markt weer in”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. “Beleggers maken zich op voor wat misschien wel weer een weekend wordt dat zal draaien om het conflict tussen Amerika en Noord-Korea.” Dit weekend viert Noord-Korea bovendien de eigen oprichting, wat volgens Erlam de perfecte gelegenheid is om de wereld zijn spierballen te tonen.

Bij Amerikaanse beleggers zal ook de komst van orkaan Irma meespelen in het sentiment. De krachtige storm, inmiddels licht afgezwakt maar nog altijd een categorie 4, richtte al een ravage aan in het Caribisch gebied en komt dit weekend naar verwachting aan land in het zuiden van Florida. Irma komt slechts een aantal weken na orkaan Harvey, die een spoor van verwoesting achterliet in Texas en Louisiana. De schade wordt inmiddels ingeschat op 190 miljard dollar. Volgens marktstrateeg Peter Garnry van Saxo Bank zal Irma dit bedrag mogelijk overtreffen, omdat het vastgoed in Miami en aan de oostkust van Florida een hogere waarde heeft.

Ondertussen blijft de dollar onder druk staan, deels vanwege deze mondiale onzekerheden, maar ook omdat de euro niet lijkt te stoppen nu de ECB waarschijnlijk in oktober de meeste knopen zal doorhakken over de toekomst van QE. Rond lunchtijd noteerde de euro/dollar op 1,2070, tegen 1,2020 donderdagavond.

Op macro-economisch vlak is het vandaag rustig in Amerika. Vrijdag na de openingsbel verschijnen een tweetal publicaties, namelijk de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet, beide over de maand juli.

De olieprijs stond vanochtend onder druk. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,79 dollar. De november-future Brent noteerde nagenoeg ongewijzigd op 54,50 dollar.

Bedrijfsnieuws

Supermarktketen Kroger komt vanmiddag nog met kwartaalcijfers. 

Verder kunnen de touroperators, luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars in beweging komen door de mogelijke impact van orkaan Irma.

Opvallende koersbewegingen zijn er vrijdag in de handel voorbeurs in Amerika voor Equifax en American Outdoor Brands, met verliezen van respectievelijk 14 en zelfs 19 procent. Kredietbureau Equifax maakte donderdag bekend dat de persoonlijke gegevens van meer dan 140 miljoen Amerikanen, waaronder het burgerservicenummer en creditcard data op straat liggen na een cyberaanval. Gewerenfabrikant American Outdoor Brands stond flink onder druk na het rapporteren van een verlies over het afgelopen kwartaal. 

Slotstanden

De S&P500 sloot donderdag een fractie lager op 2.465,10 punten, gedrukt door de financials, de telecomsector en consumentenfondsen. De Dow Jones index daalde 0,1 procent tot 21.784,78 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent hoger op 6.397,87 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.