De laatste jaren zien financieel experts het aantal beleggingen dat tot stand gekomen is op basis van geleend geld behoorlijk stijgen. Een opvallende ontwikkeling, want in de loop der jaren is deze vorm van beleggen zeer riskant gebleken. Toch wagen veel mensen de gok in de hoop er goed mee weg te komen. Deskundigen waarschuwen veelal om uitsluitend te beleggen met eigen vermogen, maar wie desondanks besluit om geleend geld in te zetten, moet zich goed realiseren wat de gevolgen kunnen zijn.

Waarom kiest men voor beleggen met geleend geld?

Het is eigenlijk een eenvoudige rekensom die aantoont dat het rendement bij deze handelswijze erg interessant kan zijn. Wanneer je 100.000 euro in aandelen hebt belegd en je leent nog eens datzelfde bedrag om de aandelenportefeuille te verdubbelen, maak je dus ook twee keer zo veel winst bij een stijgende koers. Stel dat die winst zeven procent bedraagt, dat is dus 14.000 euro. Wanneer je die 100.000 euro geleend hebt tegen een rente van drie procent, moet er dus 3.000 euro worden terugbetaald aan de geldschieter, waardoor er onder de streep een totale winst van 11.000 euro overblijft. Het is dus erg verleidelijk om te kiezen voor geld lenen en daarmee investeren.

De risico’s

Ga je naar een casino, dan word je erop gewezen dat je alleen moet spelen met geld dat je zelf kunt missen. Dat geldt eigenlijk voor beleggen precies zo. Stel je voor dat je honderd euro van iemand leent en je zet dat bedrag aan de roulettetafel in op zwart. Wat doe je als het balletje bij rood terecht komt? Dan heb je geen winst en kun je die honderd euro niet terugbetalen. Je zult dan een betalingsregeling moeten treffen en daarvan kun je nog lang de negatieve gevolgen ondervinden. Stel dat in het eerder genoemde voorbeeld de aandelenportefeuille vijftien procent in waarde daalt. Je hebt dan dus nog 170.000 euro over, daarvan moet 103.000 euro terug naar de geldschieter en dus is je eigen vermogen met 33.000 euro gedaald!

Een verstandig besluit

Zekerheid heeft niemand. De uitbraak van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande financiële crisis heeft aangetoond dat beleggingen van het ene op het andere moment waardeloos kunnen worden. Heb je een zakelijke lening lopen, los die dan eerst af en ga pas beleggen wanneer je zelf de financiën op orde hebt.

Foto: iStock

Reacties