Beleggen op lange termijn

Veel beleggers denken dat ze op lange termijn beleggen terwijl ze de aandelen buiten gooien bij de minste terugval. Er is een groot verschil tussen lange termijn en lánge termijn. Alleen beleggen op lánge termijn kan je rijk maken.

Wanneer je een magazine met de topaandelen van 1990 bekijkt, zie je namen staan als Gillette, Coca-Cola, Disney, Pepsi, Kraft, Johnson & Johnson, Nestlé, … Al deze aandelen bestaan vandaag nog steeds en zijn winstgevender dan ooit.

Beleggen in deze aandelen was eenvoudig maar niet gemakkelijk. Doorheen de jaren hebben de aandelenkoersen hier en daar een dip gemaakt, maar de winstgevendheid, omzet, dividenden, cash flow, … zijn allemaal blijven stijgen.

Hoe komt dat? Kijk eens naar de producten die deze bedrijven produceren. Een foto zegt soms meer dan 1.000 woorden. Dit zijn producten van het bedrijf Pepsi. Kan je je voorstellen dat deze producten er over 10 of 20 jaar niet meer zijn?

Producten Pepsi

Er moet al veel gebeuren moeten deze bedrijven failliet gaan of in de problemen komen. Waarom koopt dan niet iedereen deze aandelen om dan op vervroegd pensioen te gaan in Marbella?

# 1. Beleggers huren aandelen in plaats van een bedrijf te bezitten

Er zijn beleggers die hun aandelen Johnson&Johnson verkochten in de periode 2008-2010 omdat de beurskoers bleef hangen rond $60. Ondertussen steeg de winst, de cash flow en het dividend wel. Dit was een perfect moment om de dividenden opnieuw te investeren, in plaats daarvan werden ‘lange termijn beleggers’ ongeduldig. Nu staat het aandeel op $120. Veel ‘lange termijn beleggers’ kunnen niet tegen volatiliteit.

# 2. Ze zetten hun eisen te hoog

Aandelen als Coca-Cola kan je maar zelden kopen aan een koers/winst verhouding van 15. De kwaliteit van deze bedrijven is te hoog om een lage prijs te rechtvaardigen. Toch zijn er veel beleggers die Coca-Cola niet kopen omdat de K/W te hoog is … of omdat ze ‘wachten’ tot de prijs een paar dollar lager staat. In dat geval kan je bij dergelijke bedrijven soms lang wachten.

# 3. Ze denken dat je veel geld nodig hebt

Er zijn 3 variabelen om geld te verdienen op de aandelenmarkt: de hoeveelheid geld, de termijn van beleggen en de opbrengst. 2 van de 3 variabelen heb je in eigen hand: de hoeveelheid geld en de termijn. Beginnen dus met beleggen, blijf extra beleggen, denk lange termijn en laat uitzonderlijke bedrijven de variabele van de opbrengst bepalen.

Bron: The C.I.I.