volatiele zomer Beleggers over de hele wereld hebben weinig vertrouwen in de afgelopen rally in aandelen. Volgens onderzoek positioneren zij zichzelf voor een ‘zomer vol schokken’. Velen zien een groot risico in een mogelijke Brexit en houden recordbedragen aan geld aan de zijlijn. Veel beleggers hebben het vertrouwen al verloren in een Chinees economisch herstel dit jaar en mijden Britse aandelen als de pest.

Onderzoek onder fondsbeheerders

Uit een onlangs door Bank of America uitgevoerde peiling onder fondsbeheerders blijkt 27 procent Brexit als grootste risico te zien voor de wereldeconomie. Zij beschouwen deze bedreiging zelfs groter dan een afwaardering door China (renminbi) of een mogelijke faillisementsgolf bij Chinese bedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd onder 168 respondenten met totaal aan $505 miljard aan beheerd vermogen. volatiele zomer risicoDe aloude angst dat centrale banken hun complete ammunitie hebben verschoten (‘quantitative failure’) is gezakt naar de derde plaats. De nieuwe zorg is ‘stagflatie’, een giftige mix van trage groei en stijgende inflatie.

Aanpassingen in portefeuilles

Netto heeft 36 procent een gereduceerde blootstelling aan Britse aandelen. Deze smetvrees is niet meer gezien sinds november 2008. Dit is een teken dat fondsbeheerders alert zijn geworden op het serieuze risico dat de Britse bevolking het – in hun ogen –  onmogelijke doet. volatiele zomer allocatie Volgens het onderzoek zijn ook de dollarkoers en olieprijs ontwikkelingen belangrijke factoren voor de aandelenmarkten de komende zes maanden.

Waarschuwingssignalen

Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrategie Bank of America, denkt dat de voorjaarsrally op zijn laatste poten loopt, terwijl de laatste suikerkick van centrale bankiers aan het uitwerken is. Hij ziet teruglopende Amerikaanse bedrijfswinsten als bedreiging voor werkgelegenheid en loonontwikkeling. Ook meent hij dat een opwaartse rally in de dollar opnieuw druk kunnen uitoefenen op opkomende markten en grondstoffen. Al met al verwacht hij hakkelige markten en raad beleggers aan om zeker afstand te houden van S&P 500 totdat de index terugvalt in de zone 1950-200

“De wereld zit in een schemerfase”

Torsten Slok van Deutsche Bank meldt dat markten de aantrekkende inflatie in Amerika onderschatten en te weinig oor hebben voor de Amerikaanse Fed. Hij denkt dat renteverhogingen er wel degelijk aan komen.

“Dit gaat komend jaar nog een groot slagveld worden. Ik denk dat er meer januari-februari stijl paniekverkopen gaan komen”

Albert Edwards, van Societe General, ziet waarschuwingssignalen in de groei van Amerikaanse bedrijfsvoorraden ten opzichte van verkopen. Het huidige niveau dwingt bedrijven normaal op de remmen te trappen. volatiele zomer bedrijfsvoorradenRecessies worden veroorzaakt door bedrijfsinvesteringscycli. De overbevoorrading hangt als het Zwaard van Damocles boven de hoofden van aandeelhouders in tijden van dalende bedrijfswinsten.

Geld aan de zijlijn

Fondsbeheerders blijken te handelen zoals ze praten. Zij hebben hun cashposities opgeschroefd naar 5,5 procent, slechts een haar verwijderd van de top van 5,6 procent afgelopen februari. Deze niveaus overstijgen de piek van de Europese schuldencrisis en zijn vergelijkbaar met de extreme niveaus rondom de Lehman-paniek in 2008. Bedrijven en beleggers verhogen doorgaans hun geldposities (cash) ten tijde van verhoogde onzekerheid. volatiele zomer cashposities Zowel Bank of America, Goldman Sachs en J.P. Morgan Chase hebben beleggers recentelijk geadviseerd om aandelen te minimaliseren, voornamelijk vanwege opgetrokken waarderingen. Daarnaast dragen de mogelijke renteverhoging en onzekerheid over de Amerikaanse Presidentiële verkiezingen bij aan de vele risico’s die boven de markten hangen.

De legale marihuana sector is een miljardensector die de meeste beleggers nog moeten ontdekken

Bedrijven in deze sector groeien als kool. De industrie legaliseert in snel tempo. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer deze aandelen op de radar van grote beleggers verschijnen.

Wij geloven dat deze aandelen een gigantisch potentieel hebben. Geen valkuilen of cowboy-aandelen, maar gedegen en diepgravend onderzoek vind je in onze Marihuana Special, inclusief de 5 beste aandelen in deze nieuwe miljardensector.

Ontdek HIER het ultieme Marihuana Rapport voor beleggers …