Weinig beleggers hebben oog voor deze marktbeweging…

Aandelen Beurs

beleggers

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump zijn de wereldwijde aandelenmarkten flink in waarde gestegen. Met name op Wall Street is er sprake van een behoorlijke feestvreugde. De afgelopen maanden regende het aan nieuwe records en de ene naar de andere mijlpaal werd bereikt. Toch is er iets opmerkelijks op de beurs aan de hand waar maar weinig beleggers oog voor hebben.

Als we kijken naar de grafieken van de 3 toonaangevende Amerikaanse indices – de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index – dan valt op dat er sprake is van een sterk stijgende trend. Deze trend zou de gedachte kunnen wekken dat alle aandelen binnen de indexen goede zaken weten te doen.

Deze marktbeweging brengt de rally in een ander perspectief

correlatie-sp500

Maar, juist daar zit het grote probleem. Op dit moment wordt de rally met name gedragen door enkele aandelen. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, zien dat de correlatie tussen de beurssectoren en de S&P 500 index is gedaald tot een dieptepunt. Op dit moment bedraagt die correlatie slechts 55% en een dergelijk percentage zagen we voor het laatst rond het jaar 2008-2009.

Volgens Nicholas Colas, strateeg bij Convergex, komt de huidige situatie met name door het beleid van Trump. Zijn beleid maakt immers winnaars en verliezers. Zo zullen de Amerikaanse bedrijven die moeten concurreren met buitenlandse bedrijven, profiteren van het protectionisme van Trump. Anderzijds zullen de Amerikaanse bedrijven die met name goederen importeren, de gevolgen gaan voelen van het handelsbeleid.

Stel je voor dat je Amazon had gekocht in 2001 (nu +4.000%) of Apple in 2004 (nu +6.000%). Veel beleggers dromen ervan om zo’n winsten te maken, maar weten niet goed hoe ze eraan moeten beginnen.

Wanneer je begint met beleggen, moet je goed weten wat je opties zijn. Beleggen is stap voor stap de juiste beslissingen nemen om uiteindelijk meer geld over te houden van je investeringen dan van je loonbriefje.

Wil je weten hoe het werkt? Kijk hier als Slimme Belegger!

  1. beleid
  2. beurssectoren
  3. correlatie
  4. dieptepunt
  5. Donald Trump
  6. marktbeweging
  7. S&P 500 Index