beleggers

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump zijn de wereldwijde aandelenmarkten flink in waarde gestegen. Met name op Wall Street is er sprake van een behoorlijke feestvreugde. De afgelopen maanden regende het aan nieuwe records en de ene naar de andere mijlpaal werd bereikt. Toch is er iets opmerkelijks op de beurs aan de hand waar maar weinig beleggers oog voor hebben.

Als we kijken naar de grafieken van de 3 toonaangevende Amerikaanse indices – de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index – dan valt op dat er sprake is van een sterk stijgende trend. Deze trend zou de gedachte kunnen wekken dat alle aandelen binnen de indexen goede zaken weten te doen.

Deze marktbeweging brengt de rally in een ander perspectief

correlatie-sp500

Maar, juist daar zit het grote probleem. Op dit moment wordt de rally met name gedragen door enkele aandelen. Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, zien dat de correlatie tussen de beurssectoren en de S&P 500 index is gedaald tot een dieptepunt. Op dit moment bedraagt die correlatie slechts 55% en een dergelijk percentage zagen we voor het laatst rond het jaar 2008-2009.

Volgens Nicholas Colas, strateeg bij Convergex, komt de huidige situatie met name door het beleid van Trump. Zijn beleid maakt immers winnaars en verliezers. Zo zullen de Amerikaanse bedrijven die moeten concurreren met buitenlandse bedrijven, profiteren van het protectionisme van Trump. Anderzijds zullen de Amerikaanse bedrijven die met name goederen importeren, de gevolgen gaan voelen van het handelsbeleid.