trader

De afgelopen jaren zijn we meerdere malen geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld maar aan de flinke correctie die in het jaar 2015 plaatsvond als reactie op de toegenomen kans op een Chinese groeivertraging. Ook vorig jaar hadden we te maken met volatiele tijden. Met name rond de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen. Beleggers lijken hier echter weinig van geleerd te hebben.

Uit data blijkt dat er de afgelopen drie maanden heel wat geld is weggestroomd vanuit de twee grootste volatiliteitsbestendige fondsen. Toch is deze beweging opmerkelijk te noemen, want we hebben te maken met grote politieke onzekerheid in de wereld. Beleggers verwachten daarentegen dat het rustig zal blijven op de markten.

Bent u bang voor volatiliteit?

beleggers-rekenen-volatiliteit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch/FactSet, is te zien dat de twee grootste volatiliteitsbestendige handelsfondsen de afgelopen jaren hun waarde hebben bewezen. Juist op de momenten dat de beweeglijkheid als een dief in de nacht terugkeerde, wisten deze fondsen het een stuk beter te doen dan de hoofdindex (S&P 500).

Wat dat betreft kunnen de beleggers die niet geloven in rustige tijden hun heil zoeken bij deze fondsen. Ook zijn er nog tal van andere mogelijkheden om veiligheid te zoeken uit voorzorg voor beweeglijkheid. Bijvoorbeeld het gele edelmetaal weet vaak in die tijden te fungeren als veilige haven.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!