OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Binnen de beleggingswereld moeten we eigenlijk twee groepen beleggers uit elkaar halen. Aan de ene kant heb je de ‘traders’ die met name hoge rendementen willen behalen in een zo kort mogelijke periode. En aan de andere kant heb we de investeerders die met name voor de lange termijn willen beleggen.

Met name de laatste groep is sinds de financiële crisis enorm toegenomen. Als gevolg van de financiële crisis zijn heel wat pensioenfondsen in de problemen gekomen en de huidige dertig- en veertigers beleggen voor de lange termijn om op die manier minder risico te lopen. Want, op de pensioenfondsen alleen kunnen ze al lang niet meer vertrouwen.

Beleggers snakken naar zekerheid

beleggen-1

Dat het passieve beleggen de voorkeur krijgt boven het actieve beleggen, kunnen we op de bovenstaande grafiek van Bank of America terugzien. Sinds het jaar 2009 heeft steeds meer kapitaal de actieve fondsen de rug toegekeerd.

Bij passief beleggen gaat de voorkeur uit naar een soortgelijk rendement als een bepaalde marktindex. Deze methode is perfect voor de lange termijn, want over de historie gemeten mogen we zeggen dat de aandelenmarkten op de lange termijn stijgen. De hebberigheid maakt dus steeds meer plaats voor zekerheid.