paniek

Het is tot nu toe niet een bepaald gemakkelijk beursjaar geweest. Aan het begin van dit beursjaar werden de beleggers getroffen door een flinke sell-off, en ook de afgelopen drie weken begint de spanning weer langzaam op te lopen. De Amerikaanse verkiezingen komen namelijk dichterbij en er zijn genoeg beleggers die hun geld voor dit evenement willen veilig stellen.

Goldman Sachs komt daarnaast met een verontrustende mededeling. Dit jaar zouden we namelijk voor het eerst sinds het jaar 2012 te maken kunnen krijgen met het feit dat de beleggingsfondsen meer aandelen verkopen, dan dat ze er nieuwe voor terugkopen.

Beleggingsfondsen verlaten de Amerikaanse aandelenmarkten

Gs-uitstroom

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Goldman Sachs, is te zien dat de beleggingsfondsen (Mutual Funds) vooralsnog dit jaar duidelijk aan de ‘verkoopknop’ hebben gezeten. Ook de buitenlandse investeerders keren de Amerikaanse beurs steeds meer hun rug toe.

Het is duidelijk dat niet alle beleggers meer geloven in de kansen van de Amerikaanse aandelenmarkten. Zeker de beleggingsfondsen geven een duidelijk waarschuwingsteken af. Op het moment dat het ‘grote geld’ immers van richting verandert, kan het allemaal erg snel gaan op de beursvloer.