crash dow jones

Harry Dent staat erom bekend boude uitspraken te doen over de financiële markten. Enerzijds moet je zijn voorspellingen met een korrel zout nemen, anderzijds zit er ook altijd een diepere waarheid achter. Deze keer voorspelt hij een sterke rally van de Amerikaanse aandelenmarkt gevolgd door de crash van de eeuw.

Dent omarmt de Trump-rally op korte termijn maar gelooft dat dit het begin van het einde is op lange termijn. “Dit is het laatste deel van de stierenmarkt”, aldus Dent.

Ik denk dat we ons klaar maken voor een langdurige piek van de aandelenmarkt gevolgd door een crash zoals in de jaren ‘1930. Dergelijke crashes komen een keer in je leven voor en deze keer is het zover. – Harry Dent

Maar voor de crash kan er gerust nog 20% bij. Het einde van een stierenmarkt gaat altijd gepaard met een euforische fase. Dit is het begin van de euforische fase. Wat volgt is een crash van epische proporties.

Iedereen op het verkeerde been

De financiële markten gaan uit van een houdbare economische groei van 3% à 4% onder president Trump. Demografisch is dat onmogelijk. Wanneer de markt dit in de gaten krijgt, volgt onvermijdelijk de crash.

De arbeidsmarkt zal krimpen terwijl de bevolking amper groeit. Daarnaast zit productiviteitsgroei op een dieptepunt. Een economie kan maar op 2 manieren groeien: een groeiende arbeidsmarkt en/of een groeiende productiviteit. Geen van beide is mogelijk, aldus Dent.

Crash Dow Jones harry dent

De aandelenmarkt kan dan ook niet blijven stijgen terwijl de winstcijfers ter plaatsen trappelen. Eens de aandelenmarkt dit door krijgt, stort het kaartenhuis in elkaar. De Dow Jones kan dan terugvallen tot 3.000 à 5.000 punten tegenover bijna 20.000 op dit moment.

Er zijn verschillende factoren die de crash in beweging kunnen brengen:

  • Een markt die door krijgt dat Trump niet kan leveren wat hij belooft
  • Italië dat failliet gaat
  • De vastgoedbubbel in China die ontploft

Dent raadt aan om op de top aandelen om te ruilen naar obligaties van hoge kwaliteit, zijnde 30 jarige US Treasuries en AAA bedrijfsobligaties. Goud zit Dent dan weer terugvallen … naar $700.

Bron: CNBC