Wattway

Wattway, dochteronderneming van het Franse Bouygues SA, is bezig met het testen en de productie van zonnepanelen die kunnen dienen als wegdek. De komende jaren wordt dit concept verder gecommercialiseerd zodat jouw straat misschien ook uit zonnepanelen kan bestaan in de toekomst.

De zonnestraat van Wattway kan het gewicht dragen van een grote vrachtwagen. Na 5 jaar onderzoek bouwt het Franse bedrijf momenteel een 100-tal testsites. Vorige maand begon bijvoorbeeld de aanleg van een kilometer zonnepanelenwegdek in Tourouvre nabij Normandië.

CTO Philippe Harelle zegt dat Wattway een andere bestemming zocht voor zonnepanelen. Nu worden zonnepanelen voornamelijk gebouwd op grote stukken land die anders voor landbouw of huizen gebruikt kunnen worden. De wegen liggen er toch, dan kan je ze maar beter een extra nut bezorgen.

De kostprijs per vierkante meter ligt momenteel nog tussen €2.000 en €2.500, dat is inclusief onderhoud, verzamelen van data en de installatie. In 2018 moet het wegdek uit zonnepanelen gecommercialiseerd worden zodat de kostprijs kan dalen en de technologie tegen 2020 kan wedijveren met grote projecten voor zonnepanelen.

Kostprijs zonne-energie

In Tourouvre wordt een wegdek van 2.800 vierkante meter aangelegd met zonnepanelen. Dit moet op piekmomenten 280 kilowatt elektriciteit opwekken. Dit zou het dorp van 5.000 inwoners een jaar lang moeten kunnen voorzien van elektriciteit.

Er komen de laatste tijd steeds meer variaties op toepassing voor het opwekken van zonne-energie. Zo stelde SolarCity, dat werd overgenomen door Tesla, recent nog dakpannen voor die tegelijkertijd zonne-energie opwekken. En er zijn ook bedrijven die zonnepanelen integreren in gebouwen.

Wattway zal de elektriciteit rechtstreeks kunnen aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Maar er zijn ook testen om elektrische voertuigen op te laden. Zo kan je bijvoorbeeld je oprit aanleggen met zonnepanelen om je elektrische auto op te laden. De volgende projecten starten in Canada en de Verenigde Staten, maar Wattway zal ook testsites aanleggen in Afrika, Japan en over heel Europa.

Bron: Bloomberg

Foto: Wattway