Oude aandelenmarkt

Stel je voor dat 1 dividend een heel gezin een jaar lang eten kan geven. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar ‘The Loughborough Canal’ is waarschijnlijk het beste aandeel uit de geschiedenis van de aandelenmarkt. Op de top stond het aandeel 50 keer hoger dan de beginkoers en lag het dividend 3 keer hoger dan het nationale bbp per inwoner(!).

The Loughborough Canal was het bedrijf boven een kanaal dat gegraven werd in 1780 in het hart van Groot-Brittannië. Achteraf gezien was dit het meest winstgevende kanaal dat ooit gegraven werd. En dat heeft een klein aantal aandeelhouders rijk gemaakt. Er werden slechts 70 aandelen uitgegeven aan lokale inwoners en instanties.

Wat volgde werd een sprookje.

The Loughborough Canal

Het aandeel The Loughborough Canal kreeg een eerste notering aan £120 per aandeel in 1780. Tegen 1824 was de waarde van het aandeel al gestegen naar £5.000 pond per aandeel of bijna maal 50 in 40 jaar.

Het probleem was natuurlijk dat er maar 70 aandelen beschikbaar waren. Vergelijk dit met Apple waar er 5,4 miljard aandelen van zijn. Wanneer Apple slechts 70 aandelen zou uitgegeven hebben, zou 1 aandeel $9.000 miljard waard zijn.

Het beste dividend uit de geschiedenis

Maar meer dan de koerswinst was vooral het dividend indrukwekkend. Door de enorme winstgevendheid van het kanaal keerde The Loughborough Canal enorme bedragen uit aan de aandeelhouders via een dividend.

Op het hoogtepunt betaalde The Loughborough Canal per jaar £200 dividend per aandeel. Dit is meer dan het initiële bedrag van de aankoop van het aandeel.

Kan je je voorstellen dat je een aandeel koopt en dat je x-aantal jaar later méér dividend krijgt dan je betaald hebt voor het aandeel? Dat was het geval bij The Loughborough Canal.

Sterker nog, het Britse bbp per inwoner bedroeg in 1824 slechts £30. Aandeelhouders van The Loughborough Canal kregen dus bijna 7 keer het bbp per inwoner uitgekeerd als dividend. Het dividend van 1824 zou een volledige familie in Groot-Brittannië kunnen voorzien van eten en onderdak.

Zoals je kan zien spatte de bubbel uiteen in 1825. In 1932 werd The Loughborough Canal overgenomen door de British Waterways Board. Maar de 70 aandelen die werden uitgegeven in 1780 kunnen wel eens de meest winstgevende aandelen uit de geschiedenis van de aandelenmarkt geweest zijn.

Bron: MarketWatch

5 redenen waarom je NU dividendaandelen moet kopen

  • Dividendaandelen zorgen voor een EXTRA inkomen
  • Dividendaandelen zijn historisch gezien de BESTE aandelen op de markt
  • Dividendaandelen STIJGEN sterk 12 tot 18 maanden na de 1e renteverhoging van de Fed
  • Dividendaandelen zijn IDEAAL voor de beginnende belegger
  • Dividendaandelen zijn de FAVORIETE aandelen van alle TOP-beleggers

LEES HIER alles wat je moet weten over dividendaandelen met een HOOG dividendrendement.