investering-beleggen

De Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch heeft een duidelijk advies voor startende beleggers. Steeds meer beleggers lijken gecharmeerd te zijn van het zogenaamde ‘snelle geld’ dat verdiend zou kunnen worden op de aandelenmarkten. Maar, de waarheid zit vaak anders in elkaar. Het is daarom van belang om voornamelijk voor de lange termijn te beleggen.

Elke belegger kent waarschijnlijk wel een ‘succesverhaal’ van een belegger die binnen korte tijd enorm veel geld wist te verdienen. Toch lijken maar weinig mensen te beseffen dat de kans op een soortgelijk scenario enorm klein is. Onze ‘animal spirits’ zorgen er voor dat we steeds meer risico nemen in de hoop dat we een gigantische klapper maken.

Beleggen voor de lange termijn verlaagt de kans op verlies

lange-termijn-beleggen

Bank of America Merrill Lynch heeft een onderzoek gedaan naar het mogelijke verlies dat geleden kan worden op het moment dat een belegger investeert in de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van de Amerikaanse zakenbank, is te zien dat beleggen voor de lange termijn beduidend minder risico met zich meebrengt. Volgens dit onderzoek zou de kans op verlies bij een investering in een Amerikaanse index voor een tijdsperiode van 20 jaar, nihil bedragen.

Uiteraard bieden de resultaten van het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar het is wel duidelijk dat een belegging op de korte termijn veel meer risico’s met zich meebrengt. Daarnaast is een investering in een mandje met aandelen nog steeds de veiligste keuze. De startende belegger moet zich voornamelijk bezighouden met de risicofactor, in plaats van zich volop te focussen op de succesverhalen van anderen.