(ABM FN-Dow Jones) Analisten kijken voor de bedrijfsresultaten van Arcadis in 2016 met name uit naar ontwikkeling van het werkkapitaal en hoe de markten waar de onderneming het moeilijk heeft zich ontwikkelden. Dit bleek uit door ABM News geraadpleegde vooruitblikken.

Arcadis raakte eind 2015 in de problemen door meerdere oorzaken en kreeg het lek vorig jaar niet boven. Bij de resultaten over het derde kwartaal maakte het internationale advies- en ingenieursconcern bekend dat topman Neil McArthur per direct het veld ruimde. CFO Renier Vree neemt sindsdien zijn taken waar, totdat een nieuwe topman is aangesteld. De verwachting onder analisten is dat de nieuwe CEO ook met een nieuwe strategie zal komen.

De analisten denken dat het vierde kwartaal van 2016 geen grote verbetering met zich meebracht. “We verwachten niet dat de omstandigheden in het vierde kwartaal voor Arcadis aanzienlijk zijn veranderd ten opzichte van de voorgaande kwartalen”, zei analist Dirk Verbiesen van KBC Securities, die een Houden advies hanteert. Verbiesen rekent dan ook op wederom flinke margedruk.

Marktvorsers zijn vooral benieuwd naar hoe de probleemdossiers zich hebben ontwikkeld in het vierde kwartaal. Hier moet gedacht worden aan het werkkapitaal en de financiële gezondheid van het concern, maar ook aan de marktontwikkelingen in Noord-Amerika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. 

Werkkapitaal

Het werkkapitaal van Arcadis kwam onder druk te staan doordat klanten, met name in het Midden-Oosten, hun betalingen uitstelden. “Dit is een belangrijk punt. De CFO was eerder optimistisch hierover, dus ik ben benieuwd hoe dit zich heeft ontwikkeld”, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. Hij wees erop dat in sommige gevallen Arcadis meer dan 100 dagen moet wachten voordat rekeningen voldaan worden.

Verbiesen merkte op dat Arcadis halverwege dit jaar verbetering verwacht op de het vlak van betalingen. De analist rekent echter al op een verbetering van het werkkapitaal gedurende het vierde kwartaal.

Analist Quirijn Mulder van ING denkt dat de schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen nettoschuld en het bedrijfsresultaat (EBITDA) voldoende zal zijn in het vierde kwartaal, maar houdt rekening met de mogelijkheid dat dit in 2017 kan veranderen door een combinatie van een lager bedrijfsresultaat en werkkapitaalbehoeften. “Een convenant breuk in 2017 is mogelijk”, waarschuwde Mulder.

Brazilië en Amerika

De resultaten van Arcadis kregen een flinke klap in Brazilië als gevolg van de recessie die daar toesloeg. Het ingenieursbureau zei echter te verwachten dat het dieptepunt in het vierde kwartaal zou worden bereikt en de vraag is of dit ook daadwerkelijk het geval was.

In de Noord-Amerikaanse milieumarkten kampte het ingenieursconcern ook met fikse tegenwind. De concurrentie is toegenomen en ondanks dat Arcadis zijn organisatie hierop heeft aangepast, mocht dit vooralsnog niet baten. “Concurrenten in Amerika zijn positief over de markt, maar Arcadis is marktaandeel aan het verliezen en profiteert dus niet mee”, zei Van Beek. 

Cijfers

Alle geraadpleegde analisten gaan uit van een aanhoudende druk op de winstgevendheid in het afgelopen vierde kwrtaal. Wat betreft het operationele resultaat (EBITA) rekent ING op 45 miljoen euro en KBC Securities op 49 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2015 kwam dit resultaat nog uit op 68,5 miljard euro.

Ten opzichte van een netto omzet een jaar eerder van 636 miljoen euro gaat KBC uit van een daling tot 606 miljoen euro en rekent ING zelfs op 594 miljoen euro.

Analisten verwachten niet dat Arcadis een concrete outlook zal afgeven.

Het concern uit Amsterdam maakt donderdag voorbeurs de resultaten bekend. Het aandeel Arcadis noteerde dinsdag, op een vlak Damrak, 0,4 procent lager op 13,38 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.