(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het derde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat gehaald op een vrijwel vlakke omzet. Dit bleek uit een door het bedrijf samengestelde analistenconsensus voor de resultaten die het technologebedrijf op maandag 24 oktober voorbeurs bekendmaakt.

De analisten rekenen op een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 652 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2015 was dit 570 miljoen euro. De nettowinst daalde volgens de consensus echter van 324 miljoen naar 200 miljoen euro.

De omzet bleef volgens de analisten afgelopen kwartaal vrijwel stabiel op 5.965 miljoen euro, ten opzichte van 5.836 miljoen euro een jaar terug.

“Het momentum voor de winstgevendheid blijft verbeteren, vanwege agressieve kostenbesparende maatregelen, minder regulerings- en kwaliteitskosten en verbeterde marktomstandigheden in de Chinese markt voor gezondheidszorg”, schreven analisten van Deutsche Bank in een vooruitblik. 

Op de beleggersdag die op 4 november plaatsvindt, zal Philips naar verwachting van Deutsche Bank nieuwe kostenmaatregelen aankondigen, de margedoelstellingen opkrikken en een aandeleninkoopprogramma initiëren met een waarde van 1,5 miljard tot 2,0 miljard euro. 

Analisten van JPMorgan Cazenove verwachten dat de beleggersdag een aanjager voor het aandeel Philips zal zijn. Ook de marktvorsers van JPMorgan verwachten namelijk dat het technologiebedrijf de doelstellingen voor de lange termijn zal verhogen en margeverbetering zal beloven. 

Wel blijven de prestaties van de fabriek van Philips in het Amerikaanse Cleveland een punt van aandacht volgens de marktvorsers. Evenwel verwachten de analisten van JPMorgan dat er in de tweede helft van dit jaar 90 miljoen euro aan doorgeschoven winst kan worden bijgeschreven. “Maar er zijn risico’s dat het bedrag nog later wordt doorberekend, hetgeen het beleggersvertrouwen kan aantasten”, aldus de marktvorsers. JPMorgan verwacht dat de fabriek in Cleveland 35 miljoen euro zal bijdragen aan de resultaten van Philips in het derde kwartaal. 

De analisten van Deutsche Bank rekenen erop dat Philips bij de kwartaalupdate de verwachtingen voor heel 2016 zal bevestigen. De onderneming gaat uit van een bescheiden autonome groei en een stijging van de aangepaste EBITA-marge richting de elf procent. Naar verwachting zullen de verbeteringen vooral tegen het einde van dit jaar zichtbaar worden, verduidelijkte Philips bij de halfjaarcijfers.

Het is de tweede keer dat Philips resultaten bekendmaakt nadat dochterbedrijf Philips Lighting werd afgesplitst en eind mei een beursnotering kreeg op de Amsterdamse beurs.

Op een een groen Damrak noteerde het aandeel Philips vrijdag 0,4 procent lager op 26,06 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.