(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag na een relatief rustige handelsdag in het groen gesloten. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 457,40 punten, terwijl de AMX een pas op de plaats maakte. Op weekbasis won de AEX 1,5 procent. 

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx sprak van een “zeer kalme dag met weinig impulsen”. Volgens Schaaf kijken beleggers op dit moment vooral naar de valutamarkten, waar de dollar aan kracht wint ten opzichte van de euro. “Dit doet de beurzen in Europa goed”, aldus de beleggingsspecialist. 

Verder maakt de markt zich volgens Schaaf nog op voor kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven als Apple en Royal Dutch Shell. “Maar het wachten is vooral op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die ongetwijfeld voor de nodige volatiliteit zullen zorgen.”

Schaaf merkte op dat de AEX tegen het weerstandsniveau van 458 punten aanhikt. “Er is evenwel meer koopkracht vanuit de Verenigde Staten nodig om dat niveau te doorbreken”, vermoedt de beleggingsspecialist. 

Vrijdagmiddag werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober is verbeterd, hoewel de vertrouwensindex nog altijd in negatief territorium staat. 

De handelsdag werd verder gekenmerkt door veel analistenrapporten. Zo werd Sligro Food Group door ABN AMRO van de kooplijst gehaald, maar werd de bank wel positiever over Fugro, waarvoor het verkoopadvies werd ingetrokken. Aegon, Arcadis en Randstad kregen een koersdoelverlaging te verwerken. Ook was het de derde vrijdag van de maand wat betekent dat er optie-expiratie plaatsvond.

Olie maakte vrijdag een pas op de plaats. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent lager op 50,58 dollar, terwijl een december-future Brent 0,4 procent hoger noteerde op 51,57 dollar.

De euro/dollar handelde op 1,0868. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0905 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen stond er een stand van 1,0925 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 14 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 4,6 procent bijschreef. Ook Randstad werd meer waard en steeg 3,0 procent. De uitzender kreeg van ING evenwel een koersdoelverlaging van 4,00 euro om de oren naar 57,00 euro om het Brexit-effect te verdisconteren. ING handhaafde evenwel het koopadvies. ING verwacht dat de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen zullen overtreffen. 

Verder won Altice 1,8 procent. De kabelaar zou volgens persbureau Reuters, dat zich baseerde op bronnen, plannen hebben om zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen, om zo ongeveer 2 miljard dollar op te halen.

Wolters Kluwer moest onder de hoofdfondsen de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,6 procent. Ook Ahold Delhaize kon met een min van 0,6 procent niet in het groen komen. ING Groep gaf 0,5 procent prijs. 

In de Midkap was Fugro koploper dat 3,1 procent meer waard werd na een adviesverhoging door ABN AMRO van Verkopen naar Houden. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld, van 11,50 naar 15,00 euro. Verder steeg Aperam 1,5 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van de fabrikant van roestvast staal met zes euro naar 52,00 euro. Brazilië en de vrije kasstroom waren aanleiding voor de koersdoelverhoging.

Corbion bleek vandaag de gebeten hond met een verlies van 7,3 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Het concern zag in de afgelopen drie maanden de omzet dalen, maar operationeel ging het wel beter dan verwacht. NIBC verlaagde het advies van Neutraal naar Reduceren en het koersdoel met 3,00 euro naar 22,00 euro.

Philips Lighting daalde 3,8 procent, nadat het bedrijf donderdag nog de kwartaalresultaten publiceerde en ook al inleverde, en TomTom verloor 1,8 procent. De cijfers van de navigatiespecialist over het derde kwartaal boden geen verrassingen meer. Een week eerder was daar een omzetwaarschuwing aan vooraf gegaan. In plaats van een omzet van 1.050 miljoen euro in 2016 rekent TomTom inmiddels voor dit jaar op een omzet van 980 miljoen euro. NIBC sprak van gemengde resultaten noemde de orderinstroom mogelijk nog wel een punt van zorg voor beleggers.

Onder de kleinere fondsen steeg KasBank 1,7 procent, terwijl BinckBank 3,2 procent prijsgaf. 

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.138,96 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent, maar technologiebeurs Nasdaq koerste juist 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.