Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, biedt dat kansen voor Amsterdam als vestigingsplaats voor dienstverleners die in de EU gevestigd willen blijven. Dit schreven economen van ING dinsdag.

Londen is aantrekkelijk door de schaalgrootte en uitstraling, maar leefkwaliteit voor medewerkers en het innovatieklimaat worden ook steeds belangrijker, volgens de bank. Daarom heeft Amsterdam, samen met Frankfurt, goede papieren om dienstverlenende bedrijven aan te trekken die uit Londen vertrekken.

ING erkent dat een zogeheten ‘Brexit’, waar de Britten over twee dagen over zullen stemmen, schadelijk zal zijn voor de export en voor Nederlandse bedrijven die in het VK hebben geïnvesteerd.

Maar er is ook een positieve kant. Zakelijke dienstverleners in Londen, zoals banken, advocatenkantoren, consultants en mediabedrijven doen veel zaken met EU-landen en zullen naar verwachting hun activiteiten deels willen verplaatsen naar Parijs, Frankfurt, Amsterdam of Dublin, om onbelemmerd te kunnen blijven werken in de EU.

Met name voor het aantrekken van schaarse ontwikkelaars van software en systemen is een aantrekkelijke woonplaats belangrijk, stelt ING. Amsterdam steekt wat dat betreft gunstig af tegen bijvoorbeeld Parijs, waar de regelgeving meer beperkend is en de arbeidsmarkt minder flexibel.

Voor banken zal Frankfurt eerder de voorkeur genieten, gezien de nabijheid van de Europese Centrale Bank, of eventueel Parijs, verwacht ING. Amsterdam zou aantrekkelijk zijn voor bedrijven die een innovatiever klimaat zoeken. Daarbij helpt het dat het leven er nog altijd relatief goedkoop is, volgens de ING-economen, in vergelijking met andere steden.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.