aandelen dow jones beleggen

(ABM FN-Dow Jones) De stemming over de economische vooruitzichten voor de wereld is er sinds december vorig jaar niet beter op geworden. Dit schreef Robeco in een vooruitblik over beleggingsrendementen voor voor de komende vijf jaar.

Volgens chief investment officer Lucas Daalder moeten beleggers niet zozeer hun portefeuilles aanpassen, maar hun verwachtingen. “Je kunt niet verwachten dat je dezelfde rendementen blijft halen als de afgelopen vijf jaar”,

De belegger verwees naar de stelling van Robert Gordon, die vier jaar geleden al voorspelde dat de economische groei voortaan gematigd zal blijven. De groeicijfers geven hem vooralsnog gelijk.

Volgens Daalder zijn professionele beleggers momenteel echter wel erg somber gestemd. Bij een steekproef dit jaar zei meer dan de helft dat de lange rente “nog tientallen jaren” zo laag zal blijven, terwijl 12 procent dacht dat het ook nog erger kon worden.

Volgens Robeco is de marktverwachting voor de inflatie te somber. Ook zou er te negatief worden gedacht over het hoge mondiale schuldenniveau. “Zijn hoge schulden niet het logische gevolg van het toegenomen welvaartsniveau en het hoge niveau aan spaargelden?” vroeg de vermogensbeheerder zich af.

De lagere aandelenkoersen in opkomende markten zijn wel terecht, gezien de verwachte verzwakking van de Chinese economie, volgens Robeco. De vermogensbeheerder liet zich wel positiever uit over obligaties van opkomende markten.

Robeco voorziet volgend jaar een groei van de wereldeconomie met circa 3 procent. Voor staatsleningen van hoge kwaliteit rekent Robeco inmiddels op een negatief rendement van 3,5 procent. Aandelen in ontwikkelde markten zouden een rendement van 6,5 procent in de komende vijf jaar moeten genereren.

De kans op een stagnatiescenario is verhoogd van 20 naar 30 procent, wat zou betekenen dat de groei van de wereldeconomie vertraagt tot 1,6 procent, met een voorziene nulgroei in China. In een bijbehorend deflatiescenario blijven obligaties ’the place to be’, omdat die nog waar voor je geld bieden bij deze negatieve groei, volgens de vermogensbeheerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.