Vermogensbeheerders waarschuwden woensdag dat de kalmte op de financiële markten, na de onrust rondom een Brexit, de stilte kan zijn voor een nieuwe storm aangewakkerd door de aanhoudende impasse waarin de Italiaanse bankensector zich bevindt.
Fidelity International voorspelde een “hete Italiaanse zomer”.
Italiaanse banken torsen een berg probleemleningen zo groot als 20 procent van de economie van het land met zich mee, en de centrale bank van het land heeft daar jarenlang niets aan gedaan, volgens econoom Neil Dwane van Allianz Global Investors.
Het Italiaanse staatsfonds Atlante, vernoemd naar de Griekse god met de wereldbol op zijn schouders, is te klein en komt te laat, zei Dwane. Het fonds is afhankelijk van de bereidheid van grote Italiaanse banken om hun verzwakte kleinere concurrenten in het zadel te houden. De mogelijke oplossing heeft de grote druk op de aandelen van Italiaanse banken dit jaar dan ook niet kunnen wegnemen.
Zolang de probleemleningen niet verdwijnen door voor tientallen miljarden euro’s af te schrijven, blijft de Italiaanse economie verlamd door een disfunctionele bankensector, zo vreest de econoom van Allianz.
Premier Renzi zal daarbij alles inzetten op het voorkomen dat obligatiehouders van Italiaanse banken moeten meebetalen, een zogeheten bail-in, stelden de commentatoren van Fidelity, om voldoende politieke steun te houden voor het referendum over politieke hervormingen waar hij zijn premierschap aan heeft verbonden. Het referendum zal waarschijnlijk eind oktober of begin november worden gehouden.
De Europese Unie zal intussen niet snel toegeven aan de Italiaanse verzoeken om de bail-in-regels te negeren.
Allianz Global Investors waarschuwde voor een politiek-economisch besmettingsgevaar vanwege de grote hoeveelheid leningen met betalingsachterstanden bij Italiaanse banken.
Zo zijn de Italiaanse banken nauw verbonden aan de overheid, omdat zij een groot deel van de staatsschuld van 135 procent van de Italiaanse economie financieren. Die hoge staatsschuld maakt het weer onacceptabel vanuit Europees perspectief dat Italië zijn banken met overheidsgeld redt.
Daarmee blijven de banken en de overheid in Italië elkaar in een wurggreep houden, alle inspanningen van de Europese overheden om na de kredietcrisis van 2008 een bankenunie te vormen, ten spijt.
Allianz concludeert dat de enige juist oplossing is om banken failliet te laten gaan.
Europa zal echter blijven inzetten op het laten meebetalen van de obligatiehouders van de banken, waardoor Renzi het aankomende referendum kan verliezen.
Als dat gebeurt, zal de eurosceptische Vijf Sterren Partij waarschijnlijk profiteren. Dat vergroot de kans dat meer Europese landen voor een vertrek uit de EU zullen stemmen, vreest Fidelity.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.