(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve lijkt zich voorzichtig op te stellen als het gaat om het monetaire beleid in 2017 vanwege de onzekerheid over het politieke beleid dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump gaat voeren. Dit stelden marktkenners woensdag in reactie op het rentebesluit van de centrale bank en de verwachte rente-ontwikkeling in 2017.

“De Fed heeft net als iedereen geen idee wat het beleid van Trump gaat zijn”, aldus vermogensbeheerder Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management. “Als Trump met flinke stimuleringsmaatregelen komt, dan zou dit zeker voor inflatoire druk kunnen zorgen en die moet de Fed vervolgens bestrijden door de rente te verhogen. Het is verre van duidelijk hoe omvangrijk dergelijke maatregelen zullen zijn en welke impact ze zullen hebben”, aldus de vermogensbeheerder.

Investeringsstrateeg Stefan Kreuzkamp van Deutsche Asset Management vindt het verstandig dat de Fed wacht totdat er meer duidelijkheid is over het beleid van Trump. Volgens hem kwam de renteverhoging van woensdag op een cruciaal moment, gezien de rally na de uitverkiezing van Trump.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde zoals verwacht de bandbreedte van zijn federal funds rate met 25 basispunten naar 0,50 tot 0,75 procent. Volgend jaar verwacht de Fed de rente drie keer te verhogen, bleek verder uit de zogenoemde ‘dot plot’ die de renteverwachtingen onder de beleidsfunctionarissen weergeeft. Drie maanden geleden werd nog uitgegaan van twee renteverhogingen in 2017.

“Een grote verrassing”, aldus marktstrateeg Lee Ferridge van State Street Global Markets. “Het lijkt erop dat de Fed een agressiever verkrappingsbeleid nodig achtte, met oog op het aanstaande stimuleringsplan van Trump en tekenen van zowel opwaartse prijsdruk en hogere inflatieverwachtingen”, aldus de marktvorser. Ferridge plaatste daarbij evenwel een kanttekening. “Of deze drie verhogingen er ook daadwerkelijk zullen komen hangt echter af van de economische impact die de plannen van Trump zullen hebben”.

In navolging van de toelichting van voorzitter Janet Yellen zijn de Amerikaanse aandelenmarkten inmiddels wat harder aan het dalen. De euro/dollar zakte naar 1,0555. Investeringsstrateeg Stefan Kreuzkamp van Deutsche Asset Management verwacht dat de dollar-rally de komende tijd wel weer wat zal afzwakken.

“Binnen twaalf maanden is pariteit met de euro nog steeds mogelijk”, aldus de marktvorser.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.