(ABM FN-Dow Jones) Aandelenbeleggers die het niet kunnen stellen zonder een eurozonebank in hun portefeuille moeten ING Groep bovenaan hun lijst zetten, als winnaar voor de lange termijn. Dit stelde analistenhuis Berenberg in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Op korte termijn is het rendement weliswaar beperkt tot een dividend van 5 procent plus een waardegroei per aandeel van 4 procent, maar zo’n rendement past goed bij langetermijnwinnaars in de bankensector, schreef analist James Chappell.

Onzekerheid over aanpassingen van de kapitaaleisen voor banken, Basel 4 genaamd, maakt het lastig om banken naar waarde te schatten. Een zogeheten kapitaalvloer van 55 tot 75 procent kan de risicogewogen kapitaalratio van ING met 40 tot 120 basispunten laten dalen, stelde de analist. 

Die impact is voor ING echter veel kleiner dan voor ABN AMRO, waar de gevolgen drie keer zo groot kunnen zijn. Ook voor Franse en Duitse banken, die met hun kapitaalratio’s tot onder de 10 procent kunnen zakken bij een hoge Basel 4-kapitaalvloer, zijn de risico’s groter. 

Afgezet tegen een minimale kapitaaleis van 11,75 procent heeft ING op dit moment een kapitaalsurplus van 200 basispunten of zes miljard euro, waarmee de waarde van het aandeel 14 euro bedraagt. Volgens Chappell bestaat er echter niet zoiets als een kapitaalsurplus, omdat overtollig kapitaal toevalt aan de toezichthouders en niet de aandeelhouders.

Chappell meldde verder dat ING geen renterisico neemt, zoals CFO Patrick Flynn tegen analisten zei bij de publicatie van de jaarcijfers. De analist vond het ook opvallend dat ING niet stuurt op een niveau van voorzieningen voor slechte leningen, maar slechts probeert de impact van economische gebeurtenissen zo goed mogelijk te beheersen. De risicobeheersing bij ING is volgens Chappell een van de beste in de sector.

Berenberg verhoogde zijn winstverwachtingen voor ING in de komende jaren met 6 tot 12 procent, op basis van de sterke omzettrends in de tweede helft van vorig jaar.  

Berenberg hanteert een koopadvies voor ING Groep met een koersdoel van 12,50 euro. Het aandeel noteerde vrijdag op een nipt hoger Damrak 1,4 procent lager op 13,41 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.