(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts blijven somber gestemd. Dit bleek uit de maandelijkse enquête van Actiam, waaraan 62 experts deelnamen.

Voor mei gaat slechts 26 procent van experts uit van een stijgende beurs en 40 procent van een dalende beurs. De optimisten zien volgens analist Corné van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête, nog koerspotentie door Trump’s belastingplannen. “Een 15 procent belastingtarief is simpelweg goed voor bedrijven.” Een andere reden om positief te zijn is het mooie winstseizoen.

Van Zeijl nuanceerde de pessimistische stemming onder de experts ditmaal wel door te wijzen op het grote aantal aandelen dat deze maand ex-dividend noteert, “en dat geeft sowieso wat neerwaartse druk”. In april was het effect van het ex-dividend op de AEX 0,6 procent, aldus de analist.

Een belangrijke gebeurtenis voor de maand mei is de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. “Voor de komende tweede ronde lijkt een winst voor Macron al te zijn ingeprijst”, aldus Van Zeijl, die er nog wel aan herinnerde dat de markten ook overtuigd waren dat er geen Brexit zou komen en dat Donald Trump niet de nieuwe Amerikaanse president zou worden. Wel zijn de marges bij de presidentsstrijd in Frankrijk “stukken groter” dan bij Brexit en de Amerikaanse verkiezingen.

De pessimisten zien een stijgende rente en geopolitieke spanningen als grootste risico.

Voor mei wordt AkzoNobel met overweldigende meerderheid genoemd als het aandeel om in portefeuille te hebben. “By far the number one”, aldus Van Zeijl. De redenatie is dat de Amerikaanse belager PPG Industries in ieder geval niet weg gaat en waarschijnlijk een bod gaat plaatsen voor het einde van de maand. Dat betekent een flinke upside, terwijl de downside beperkt is, aldus de analist van Actiam.

Omdat het aandeel Galapagos volgens de beursexperts te ver is doorgestegen, geldt dit fonds als flopper voor mei. Ook Altice is een aandeel om te mijden volgens de experts.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.