(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) gaat zijn opkoopprogramma QE in de loop van 2018 verder afbouwen en kan tussentijds ook de negatieve depositorente eenmalig verhogen, maar een nieuwe reeks renteverhogingen zal pas tegen eind 2019 worden gestart. Dat voorspelde Pictet Wealth Management donderdag in een rapport.

Analist Frederik Ducrozet ziet goede redenen om de negatieve depositorente van 0,40 procent op korte termijn te verhogen: het negatieve tarief drukt de rentemarge van banken en een verhoging zal de kredietverstrekking goed doen. Daarbij zou het als excuus kunnen dienen om langer obligaties te blijven opkopen, met het oog op de politieke en financiële risico’s in Italië.

De eenmalige renteverhoging is wel lastig te communiceren met de markt, omdat dit ten onrechte het beeld van monetaire verkrapping oproept, zei de analist.

De economische omstandigheden blijven verbeteren in de eurozone, maar de voorwaarden die Draghi stelt aan de inflatie doen Ducrozet geloven dat de centrale bankier de trekker voor het afbouwen van QE pas overhaalt als “het oogwit” van de kerninflatie te zien is.

Ducrozet voorspelt dat de ECB in juni de mogelijkheid oppert om de depositorente eenmalig te verhogen, wat in juni 2018 een feit kan zijn. In september van dit jaar zou de ECB de afbouw van QE kunnen aankondigen, wat voor eind 2018 afgerond kan zijn.

Verdere renteverhogingen verwacht Pictet vanaf september 2019, in een geleidelijk tempo, met 25 basispunten per zes tot negen maanden, tot een eindniveau van circa 1,75 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.