Wie van plan is om te gaan samenwonen of zelfs trouwen, kan beter eens een goed gesprek hebben met zijn/haar partner over geld. Je persoonlijke financiën beheren is 90% gewoonte en 10% wiskunde. Wanneer je samen door het leven gaat, wordt dat 95% gewoonte en 5% wiskunde. Het is dan ook belangrijk dat de financiële gewoontes op elkaar afgesteld worden.

Meningsverschillen over geld is een van de voornaamste redenen waarom koppels uit elkaar gaan. Wie als een team door het leven gaat, moet de financiële situatie ook als een team beheren. Er zijn 2 momenten waarop een goed gesprek uiterst belangrijk is:

  • Het grote geheel bekijken voor je gaat samen wonen
  • De praktische kant afstemmen op het moment dat je gaat samenwonen

Je kan de grote stap pas zetten wanneer je samen met je partner de volgende 5 vragen hebt besproken.

-A) Het grote geheel

-1. Wat zijn jouw financiële doelstellingen?

Iedereen heeft een ander idee van zijn/haar financiële toekomst. De ene wil ieder jaar op vakantie, de andere wil een spaarpot aanleggen voor tijdens het pensioen. De ene wil in een mooie auto rondrijden terwijl de andere graag ieder weekend op restaurant gaat, … Zorg dat je financiële doelstellingen op 1 lijn liggen. Je kan de plannen later altijd bijsturen wanneer de financiële situatie zou veranderen.

-2. Wat zijn jouw financiële angsten?

Geld is heel emotioneel en iedereen heeft wel angst van bepaalde financiële gebeurtenissen. Iedereen heeft ook een andere financiële achtergrond. Hoe gaat iedere partner met geld om? Hoe zijn jullie financieel opgevoed?

Hoe sneller je elkaars financiële angsten en verschillen kent, hoe sneller je een manier vindt om de financiën op elkaar af te stemmen.

-3. Waar valt niet over te onderhandelen?

Iedereen heeft zijn of haar grenzen. Sommige dingen zijn gewoon niet onderhandelbaar. Iedereen heeft wel een ding waar ze niet van afwijken. Hier wordt vaak niet over gesproken, maar dat kunnen juist de grootste valkuilen zijn voor conflicten. Wees eerlijk zodat je partner niet voor verrassingen komt te staan in de toekomt.

-B) De grote stap

-1. Hoe ga je de financiën samenvoegen?

Ga je een gemeenschappelijk (spaar)rekening openen of houdt ieder zijn eigen rekening? Komen alle lonen op dezelfde rekening? Blijft alles gemeenschappelijk of krijgt ieder een eigen deel van de gezamenlijke inkomsten?

De kans is groot dat de inkomsten van beide partners verschillen. Hoe ga je om met dat verschil? Wie betaalt welke uitgaven? Betaalt iedere partner altijd evenveel?

-2. Hoeveel ga je sparen? Ga je beleggen?

Hoe groot zijn de kosten en de inkomsten? Hoeveel kan je daarvan sparen, hoeveel wil je daarvan sparen? Is er ruimte om te beleggen? Wil je beleggen? Hoeveel risico wil je nemen wanneer je gaat beleggen?

Iedereen heeft verschillende behoeftes, wensen en plannen in het leven. Het is zeer belangrijk dat je daarover een compromis kan bereiken. Een goede relatie draait niet alleen om romantiek, maar ook om goede financiële afspraken.

Bron: CNBC