(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank houdt donderdag waarschijnlijk het kruit droog en zal nieuwe stimuleringsmaatregelen pas in december aankondigen. Dit is gemiddeld de verwachting van door ABM Financial News economen en analisten hoewel het er volgens sommige marktvorsers om zal spannen.

“De ECB heeft donderdag twee opties: een directe aankondiging met nieuwe maatregelen of een dergelijke beslissing uitstellen tot december. Het zal erom spannen maar wij gaan er van uit dat het dit laatste is”, schreef econoom Marco Valli van UniCredit. 

Volgens Valli heeft de eurozone de nasleep van de Brexit uitslag redelijk goed weten te doorstaan, maar ondertussen blijven de inflatie en ook de inflatieverwachtingen beneden peil. Donderdag komt de ECB met nieuwe ramingen voor de inflatie en de economie in de eurozone en dat zullen waarschijnlijk neerwaartse bijstellingen zijn ten opzichte van drie maanden geleden. 

“Wij verwachten een bijstelling naar beneden voor de groei in 2017. Doch deze zal waarschijnlijk beperkt zijn omdat 1) de negatieve effecten van het Brexit referendum tot nu toe beperkt lijken en 2) in de ramingen van juni nog niet alle ‘positieve’ effecten van de vorige reeks verruimingsmaatregelen waren meegerekend. Al met al denken wij dan ook

dat de Beleidsraad tot de conclusie zal komen dat het nog te vroeg is om met nieuwe verruimingsmaatregelen te komen”, zeiden economen van Rabobank in een voorbeschouwing.

Het algemene marktsentiment verwacht dat de centrale bank dus zal wachten tot december voordat de geldkraan verder open gaat. UniCredit econoom Valli wees erop dat er nog wat belangrijke, risicovolle gebeurtenissen gepland staan in het vierde kwartaal, zoals het Italiaanse referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Hoewel we niet verwachten dat deze events aanzienlijke impact zullen hebben op de macro-economische en financiële outlook, is de ECB wellicht van mening dat het beter is het kruit tot die tijd droog te houden”.

Economen van UBS delen die gedachte. “We verwachten dat de focus donderdag zal liggen op de ontwikkeling van de economie in de eurozone na het Britse referendum en de nieuwe macro-economische verwachtingen voor 2016-2018”. De marktvorsers sluiten niet uit dat de ECB mogelijk wel met technische aanpassingen komt aan zijn kwantitatieve verruimingsprogramma, maar dat is dan ook alles. Verdere renteverlagingen worden hoe dan ook niet verwacht.

“Dit alles kan een teleurstelling zijn voor de markt en zet druk op Mario Draghi om een hele duidelijke boodschap af te geven”, aldus UBS. 

Hoewel het merendeel uitgaat van een handhaving van het monetaire beleid, met een historisch lage rente op 0,0 procent, een depositorente van min 0,40 procent en een maandelijks obligatie opkoopprogramma van 80 miljard euro, zijn er ook economen die op zijn minst een verlenging van dat opkoopprogramma verwachten. 

“We denken nu dat de ECB de duur van haar opkoop-programma vooralsnog zal verlengen van maart 2017 naar september. In een later stadium wordt waarschijnlijk verder verlengd tot eind 2017. Eerder gingen we ook uit van een verdere verhoging van het maandelijkse opkoopbedrag aan obligaties, maar die verhoging verwachten we niet meer”, zei econoom Nico Klene van ABN AMRO in een voorbeschouwing. Volgens hem zijn economische data tot nu toe minder slecht dan verwacht en zijn de politieke risico’s in Europa en de impact van de Brexit niet zo groot dat nu al een nieuwe ronde van echte agressieve verruiming nodig is.

Ook economen van Société Générale voorzien een verlenging van het opkoopprogramma, net als collega’s van Citi Research. Analisten van Morgan Stanley houden het bij de verwachting dat de ECB opnieuw zal benadrukken dat het klaar staat om nieuwe verruimingsmaatregelen door te voeren.

Of dat voldoende is voor de markt, valt te bezien. Volgens vermogensbeheerder Franck Dixmier van Allianz Global Investors, zou de geloofwaardigheid van de ECB verder in het geding kunnen komen, wanneer donderdag geen verruimingsmaatregelen worden aangekondigd, zij het in de vorm van een verlenging van het opkoopprogramma, of technische aanpassingen aan de voorwaarden ervan. 

“De inflatie blijft teleurstellend: de consumentenprijzen stegen met 0,2 procent op jaarbasis, de kerninflatie kwam uit op slechts 0,8 procent in augustus ten opzichte van 0,9 procent in juli. Daarbij zijn de inflatieverwachtingen van de markt nog nooit zo laag geweest. De ECB zal moeten laten zien dat het in staat is de eigen doelstelling voor prijsstabiliteit op de middellange termijn te realiseren”, volgens de marktvorser.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdagmiddag bekendgemaakt, waarna voorzitter van de centrale bank Mario Draghi een persconferentie zal geven. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.