Exane BNP Paribas heeft dinsdag het koersdoel voor zowel ABN AMRO als ING Groep verlaagd met een ongewijzigd Neutraal advies, vanwege voorziene druk op de rentemarge, minder leningengroei en lagere provisie-inkomsten na het Brexit-referendum, waarin een meerderheid van de Britse bevolking koos voor uittreding uit de Europese Unie.

De marktvorsers verlaagden de gemiddelde winstverwachtingen voor banken in de ‘Frenelux’, oftewel de Benelux en Frankrijk, voor 2017 en 2018 met respectievelijk 6 en 8 procent. Extra kostenbesparingen kunnen volgens de marktvorsers onvoldoende compenseren voor de verwachte rentebewegingen en lagere tarieven voor krediet.

De analisten merkten op dat beleggers afgelopen week minder aandacht hadden voor een mogelijke economische groeivertraging in de eurozone of de Italiaanse bankencrisis, maar vooral vragen stelden over de impact van Brexit op de rentemarge bij banken. Tarieven op nieuwe leningen kunnen volgens Exane nog “slechts” met 31 basispunten omlaag, na eerdere verlagingen in 2016 met 10 tot 35 basispunten.

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting van de Franse bank in verband met Brexit de rente met nog eens 10 tot 15 basispunten verlagen, wat verdere druk zet op de korte marktrente. Een uitbreiding van het opkoopprogramma zal bovendien de lange rente verder laten dalen.

Exane BNP Paribas verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO met 3 procent naar 17,50 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De analisten stelden de winstramingen voor 2016 en 2017 met respectievelijk 16 en 7 procent neerwaarts bij. 

Het koersdoel voor ING Groep werd door Exane BNP Paribas eveneens verlaagd met 3 procent en een ongewijzigd Neutraal advies. De analisten stelden de winstramingen voor 2016 en 2017 met respectievelijk 3 en 2 procent slechts nipt neerwaarts bij. 

Voor KBC Group en Société Générale verlaagden de analisten de koersdoelen met 4 procent en het koersdoel voor de Franse bank Natixis werd met 8 procent verlaagd. Natixis en KBC Group blijven de favoriete aandelen van de Franse bank. 

Op een groen Damrak noteerde het aandeel ABN AMRO dinsdag 2,0 procent hoger op 15,58 euro. ING Groep dikte 2,5 procent aan op 9,57 euro. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.