Monopoly Bill Gross, voormalig PIMCO-icoon en nu aan de slag bij Janus Capital, ziet de toekomst somber in. De afgelopen 40 jaar is een uitzonderlijke periode geweest voor aandelen én obligaties. Dergelijke periode kan nooit meer terugkomen. Dit is allemaal te danken aan de centrale banken waarvan Gross vindt dat ze beter wat meer zouden leren van het spel monopoly. Hoe leg je het huidige monetaire systeem uit? Eenvoudig is het niet, maar Gross maakt wel een perfecte vergelijking aan de hand van het beroemde monopolyspel. Alle problemen die we nu kennen, kunnen uitgelegd worden aan de hand van het bordspel.

Zo gaat het in zijn werk

Bij monopoly reis je de wereld rond, koop je eigendommen, betaal je huur en iedere keer dat je langs ‘start’ passeert, ontvang je €200. Deze €200 is cash geld en kan je in de huidige economische structuur vergelijken met ‘krediet’ of schulden. Het is die €200 cash (of krediet) die ervoor zorgt dat het spel, de economie, kan blijven groeien. We leggen je zo dadelijk uit hoe dat komt. In het begin krijgt ook iedereen ook nog eens €1.500. Dat geld komt van de commerciële banken (niet de centrale banken). En dan wordt het spel gespeeld. Met die €1.500 kan je eigendommen kopen, hotels bouwen, … maar je moet ook voldoende geld achter de hand houden om huur te betalen wanneer je op de eigendom van anderen komt. In het begin gaat dit snel maar na verloop van tijd vertraagt het aantal transacties omdat de cash reserves dalen. Je kan geen nieuwe eigendommen kopen of bouwen als je verwacht huur te moeten betalen. Je hebt dus extra cash (krediet) nodig om de groei van het spel te financieren. De groei van het spel gaat door, maar aan een trager tempo. Maar iedereen kan blijven meedoen omdat ze €200 krijgen iedere keer ze langs ‘start’ komen.

Hier ligt het probleem

Die €200 blijft hetzelfde. Wanneer dit bedrag zou groeien naar €400 of €1.000 dan zou het spel eindeloos kunnen blijven duren, dan zou de economie eindeloos kunnen blijven draaien. Maar door het bedrag te beperken tot €200 komt het spel op een punt waar de slechte spelers door hun cash reserves geraken en failliet gaan. Het spel, de economie, wordt competitief en spannend. Het voortbestaan van de spelers staat op het spel. De centrale banken zijn als het ware ‘de bank’ en kunnen de geldhoeveelheid in ‘de bank’ verhogen, maar wanneer steeds minder spelers langs ‘start’ passeren omdat ze failliet gaan, komt er steeds minder extra geld (krediet) in het spel. En zonder extra geld (krediet) kan het spel (de economie) niet blijven draaien. Er zullen nog steeds spelers zijn die €200 per rondje krijgen, maar dat is niet voldoende om alles te laten draaien.

Dat is wat we de laatste jaren zien

In het begin van de eeuw groeide krediet nog met 9% per jaar, nu is dat teruggevallen naar 3,5% per jaar. De economie kan enkel blijven groeien door meer schulden toe te voegen, maar de kredietgroei daalt. Tempo kredietgroei Krediet is de olie in het systeem, het rietje in een cocktail. En wanneer de banken, om welke reden dan ook, geen (of veel minder) kredieten verstrekken, loopt alles vast – ongeacht wat de centrale banken proberen. Bron: Janus

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger